2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Konzerváló fürdő a régi kéziratoknak

2005. szeptember 12. 14:00

Szlovén kutatók különleges fürdőt fejlesztettek ki a régi kéziratok megóvására, mely lehetővé teszi azok további romlásának megállítását és aktuális állapotuk tartósítását.

A kutatók rémálma

Ez az első sikeres kísérlet, mely nem víz-alapú anyagokkal történt - jelentették be a kutatók a British Association for the Advancement of Science  éves, Dublinban tartott konferenciáján szeptember 5-én. Ez azt jelenti, hogy a dokumentumokat anélkül lehet kezelni ebben a fürdőben, hogy feloldanák az egyébként könnyen károsodó tintákat vagy a könyvek megdagadjanak és levessék bőr borításukat. Az eljárás során ugyanis a papírokat egy alkáli-vegyületeket és antioxidánsokat tartalmazó szerves folyadékba merítik: ezek az összetevők ekkor kölcsönhatásba lépnek a tintában lévő fémek atomjaival, és megkötik azokat, melyek így többet nem károsíthatják a papír anyagát. A kényes műveletet jelenleg szabadalmaztató kutatók szerint az új módszer segíthet a világ könyvtáraiban található több folyókilométernyi ősi dokumentum és kézirat tartósításában. A bejelentés szerint mindez néhány éven belül kereskedelmi forgalomba is kerülhet majd.

A konzervátorok közt régóta közismert, hogy a középkorban használt tinták anyaga korrozívan károsíthatja a papírokat. A dokumentumok idővel ugyanis azokon a helyeken lyukadnak ki, ahol írtak rájuk ki, azaz a tinta teljesen szétmarja a papírt vagy pergament.

Ljubljanai Nemzeti és Egyetemi Könyvtár InkCor projektjének vezetője Jana Kolar és kollégái ezért olyan megoldást kerestek, mellyel megelőzhetik ezt, és mellyel teljesen megállíthatják a tinta hatásmechanizmusát is. Az első vizsgálataik azt mutatták, hogy a középkori tinták gyakran vassal telítettek. Ennek a tintának pedig a szabad atomjai reakcióba lépnek a levegővel és oxidánsokat hoznak létre, melyek lebontják a papírban található cellulózt, ezzel megsárgítják a papírt és törékennyé teszik azt. A kutatók rémálma így válik valóra: több száz év után ez a hatás egész odáig juthat, hogy a papír teljesen szétmállik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár