2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nukleáris fegyverrel indultak a britek Argentína ellen

2005. július 6. 11:48

A brit hadihajók nukleáris fegyvereket is szállítottak az 1982-es Falklandi háborúban, s tévedésből süllyesztettek el egy argentin cirkálót.

Falkland és a nukleáris taktika

A Coventry romboló elsüllyesztése
Kutatás a Belgrano után
A magyarok őshazája nukleáris hulladéktemető
Előkerült a nácik nukleáris bombájának terve
45 éve léptek be a franciák az atomklubba
Az Atomsorompó-egyezmény

Ahogy arról nemrég a Múlt-kor is beszámolt, új könyv jelent meg a Falklandi háborúról, amely kormányzati forrásokat felhasználva mutatja be az eseményeket.

A brit kormányzat már két évvel ezelőtt elismerte, hogy a hadsereg gyorsreagálású csapatai nukleáris fegyvereket is szállítottak a Falklandi háborúban. Igaz, nem akarták használni azokat, s csak azért voltak a hadihajókon, mert a kikötőben indulás előtt nem volt idő a kirakodásra - szólt a hivatalos érvelés.

"A Falklandi háború hivatalos történetének" írója, Lawrence Freedman történész meglepődött, amikor felfedezte az atomfegyverek nyomait a dokumentumokban: "a hajók egy része a gibraltári hadgyakorlatról érkezett, és átlagos mennyiségű nukleáris töltettel volt felszerelve, amit az angliai átrakodásnál nem volt idő kipakolni".

A kormányzat által megbízott történész szerint ez komolyan aggasztotta az akkori vezetést, ám végül az időtényező döntött, ugyanis  nem sikerülhetett volna a katonai fellépés, ha a flotta hosszan állomásozik a kikötőben. Ezért  magukkal vitték a nukleáris fegyvert, és csak a konfliktusból hazatérve rakodták ki. A történész értékelése szerint "A legbiztonságosabb módon kezelték a nukleáris fegyvert, s nem állt szándékukban használni".

A könyv másik meghökkentő állítása az argentin Belgrano cirkáló elsüllyesztéséhez  kapcsolódik, amelyben 321 argentin katona veszett oda. Freedman eredeti dokumentumok alapján arra jutott, hogy bár elsősorban katonai és nem politikai okból volt szükséges az akció, mégis "pusztán a véletlenen múlt". Az elsüllyesztésére azért kerülhetett sor, mert a történész szerint Thatcher és a brit katonai szakértők sebezhetőnek vélték Angliát, így parancsot adtak egy argentin repülőgéphordozó anyahajó elleni támadásra. Ilyen típusú hajót azonban nem talált a brit flotta, ezért került sor a Belgrano cirkáló elsüllyesztésére.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár