Hitler elfeledett szövetségesei

Az alvilágot szimbolizáló alagutat találtak az aztékok szent városa, Teotihuacan alatt

2017. július 6. 11:42 MTI

Újabb alagutat fedezhettek fel a régészek Mexikó ősi romvárosában, Teotihuacanban: a szakemberek úgy vélik, hogy a Hold-piramis előtti tér alatt húzódó folyosó az alvilágot jeleníthette meg.

A Hold-piramis előtti tér (a piramisról fényképezve)
A Hold-piramis előtti tér (a piramisról fényképezve)

A mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH) munkatársai egyfajta CT-vizsgálat segítségével bukkantak rá a nagyjából 10 méter mélyen futó építményre. A tomográfiás felvételek alapján a kutatók úgy sejtik, hogy a folyosót annak idején szándékosan torlaszolták el. A szakemberek a további vizsgálatok eredményeitől teszik függővé, hogy megkezdik-e a feltételezett folyosó feltárását.

Korábban is találtak már föld alatti alagutakat Teotihuacanban, amelynek építői annak idején az „univerzumot” képezték le a városban. A szakemberek ezért úgy sejtik, hogy az alagutak szent folyókat és az alvilágot jeleníthették meg. A felfedezett alagutak közül a Tollaskígyó (Quetzalcoatl) temploma alatti folyosót el is kezdték feltárni. Ezt a 103 méter hosszú alagutat 2003-ban fedezték fel, de az ásatások csak hat évvel később, 2009-ben kezdődtek meg. A munkálatok során kiemelt több száz tonna anyagban jade-, csont- és cseréptárgyakat is találtak.

A szakértők annak idején abban reménykedtek, hogy az alagútban megtalálják Teotihuacan uralkodóinak sírjait. Ez az azért lenne jelentős felfedezés, mert a kutatóknak eddig még semmit sem sikerült megtudniuk az ókori város uralkodóiról, például, hogy az uralkodói hatalom öröklődött-e. Teotihuacan - a „hely, ahol az emberek istenekké válnak” - Mexikóvárostól 40 kilométernyire északkeletre található. Nevét a térségben 1300 körül megérkező aztékok adták abban a hiedelemben, hogy az istenek Teotihuacanban gyűlnek össze, hogy megteremtsék az utolsó, ötödik világot.

A Hold-piramis. Az újonnan felfedezett alagút az előtte fekvű tér közepétől tart a piramis felé

A város i.e. 100 és i.sz. 750 között élte virágkorát; egykor akár százezer lakosa is lehetett. Alaprajza négyzetes háló, amely a központi, északkelet irányú, több mint egy kilométer hosszú főút,  a "Holtak útja" köré szerveződött. Az út a Hold-piramisnál végződik, két oldalán templomok romjai sorakoznak. A Nap-piramis 75 méter magas, alapja 222-szer 225 méter, a Hold-piramis valamivel kisebb; mindkettőt sötétvörösre festették. A széles főutcát az úgynevezett Fellegvár zárja le, a Tollaskígyó romos állapotban lévő templomával.

Teotihuacan nagy részét körülbelül kétezer épület, fallal övezett, egyetlen bejárattal ellátott, belső udvaros, egyszintes, gyakran freskókkal ékesített lakóegyüttes foglalta el. Ezekben 60-100 valószínűleg egymással rokonságban lévő ember élhetett.   

A város lakosainak negyede kézműves volt, közülük a legtöbben kőmegmunkálással és fazekassággal foglalkoztak. A maga korában ez volt Mezoamerika legnagyobb kereskedelmi központja - a helyi iparcikkekért cserébe főként nyersanyagok, kakaó, jade, vanília érkezett.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
A Hold-piramis. Az újonnan felfedezett alagút az előtte fekvű tér közepétől tart a piramis felé
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!