2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szerzetes kalóztól a bosszúálló fríz óriásig: öt legendás törvényen kívüli hős a középkorból

2021. január 18. 18:13 Múlt-kor

Az élet a középkorban az átlagember számára nem volt könnyű. A hűbéri viszonyok között korlátozott volt a társadalmi mobilitás, így nem mindenkinek volt lehetősége élete során jelentősen javítani életkörülményein. Nem csoda tehát, hogy a közemberek sokszor felnéztek azokra, akik – a fennálló renddel dacolva – képesek voltak maguknak vagyont szerezni, akár rablással és fosztogatással is. Természetesen az ilyen „népi hősök” többnyire romantikusan ábrázolt alakok, akiknek valójában saját gazdagodásuk, vagy esetleg valamiféle személyes bosszúállás volt az elsődleges szempont, és ennek folyományaképpen előfordult, hogy a szegények valamilyen hasznot láttak, vagy legalább kárörömet érezhettek uraik kirablásán. Alább következik öt törvényen kívüli ember a középkorból, akiknek alakja már saját korukban legendássá vált.

A köpönyegforgató: Szerzetes Euszták

Eustace Busket a franciaországi Boulogne-ban született 1170 körül egy Baudoin Busket nevű nemes egyik fiatalabb fiaként, így logikus volt számára az egyházi pályára lépés. Mielőtt bencés szerzetesnek kezdett volna tanulni, állítólag a spanyolországi Toledóban tanult fekete mágiát.

Szerzetesi tanulmányait félbeszakította, miután édesapját meggyilkolták. Legfőbb ellensége Boulogne grófja, Renaud de Dammartin volt, aki egy vitát követően törvényen kívül helyezte.

Euszták innentől kalózként, illetve zsoldosként tevékenykedett, az angol és a francia koronát szolgálta felváltva a Csatornán, ahol hosszú időre több szigetet is irányítása alá vont. Szolgálatai mellett rendszeresen portyázott a partvidéki településeken is.

Végül – miután a franciákhoz állt át – angol csapatok fogták el 1217-ben az úgynevezett sandwichi csata során, és – mivel árulása miatt megvetették – helyben, még a tengeren kivégezték.

Az Anglia és Franciaország közötti békekötést szavatoló 1217-es lambeth-i béke tárgyalásai során az angolok kikötötték, hogy a Csatorna-szigeteknek vissza kell kerülniük az angol korona irányítása alá, Szerzetes Eusztáknak és embereiknek pedig el kell hagyniuk azokat.

Még folytak a tárgyalások, amikor Eusztákot a tengeren kivégezték, így végül a parancsnokságát átvevő fivérei kerültek be a béke végső szövegébe – a francia királynak kellett biztosítania, hogy elhagyják a szigeteket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A sandwichi csata, amelyben Szerzetes Euszták életét vesztetteA „toszkán Robin Hood”, Ghino di Tacco szobraRobert Bruce skót király (1274-1329) a bannockburni csatában megöli Henry de Bohlent. Az igazi Thomas Dun vélhetően Robert oldalán harcolt kalózként.Pier Gerlofs Donia egy kora újkori könyvillusztrációnOtto Bache: „Az összeesküvők ellovagolnak Finderupból Klipping Erik meggyilkolása után 1286. Szent Cecília éjjelén”, 1880. A népszerű legenda szerint V. (Klipping) Erik dán királyt Stig Andersen Hvide saját kezével ölte meg, amiért az elcsábította feleségét.A tettre kész Robin Hood egy újkori illusztráción. Az embereivel az erdőben bujkáló, törvényen kívüli hős toposzának rendkívül mély kulturális gyökerei vannak, amelyek az átlagember vágyaiból erednek.Robin Hood vívja harcát a tímárral

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár