2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A sportban, a divatban és a filmiparban is maradandót alkotott a „tökéletes nő”, Annette Kellermann

2020. március 2. 16:02 Múlt-kor

„A tökéletes nő” Hollywoodig masíroz

Kellermann hírneve nem csupán a fürdőruha-marketingben vált hasznára: 1908-ban egy Dudley Sargent nevű professzor a Harvard Egyetemről azzal kereste meg, hogy legyen segítségére egy tanulmányban – e „tanulmányt” ma már nemigen tekintené senki tudományosnak.

Sargent ugyanis több ezer nő testméreteit gyűjtötte és mérte össze, és a milói Vénusszal hasonlította össze, a „tökéletes nőt” keresve. A klasszikus szobor arányaihoz Kellermann bizonyult a legközelebb állónak, ő maga azonban kitartott amellett, hogy „csak nyaktól lefelé” tökéletes.

Mindazonáltal a jó csengésű „tökéletes nő” címet nem hagyta kárba veszni. Egy 1912-es újsághirdetés a La France márkájú cipőket reklámozta az ő nevével, de „az ausztrál sellő” saját varietéműsort is indított, amelynek fő mutatványa saját vízi szinkronúszószáma volt.

E vízi sportot is ő tette világszerte népszerűvé. Repertoárját később a vízen kívüli számokkal is bővítette, kötéltáncosként és akrobatamutatványokkal is szórakoztatva a közönséget.

A varietéműsorok után a szárnyait bontogató filmiparban is kipróbálta magát, a vásznon is bemutatva nem mindennapi képességeit.

Az 1914-es Neptunusz lánya, majd az 1916-os Az istenek lánya című filmekben veszélyes kaszkadőrmutatványokat hajtott végre – egy szakadékról való merülőugrás következtében eszméletét is elvesztette.

Utóbbi filmben ráadásul újabb tabut is döntött: ő lett az első színésznő, aki teljesen meztelenül szerepelt a vásznon. Az alkotás mára sajnos az „elveszett filmek” táborát erősíti, ugyanis egyetlen fennmaradt példánya sem ismert.

Miután sportolóként, színésznőként és könyvek szerzőjeként is nyomot hagyott, Annette Kellermann visszavonult a közélettől, és a kaliforniai Long Beach-en nyitott egy egészséges ételeket árusító üzletet. Napjaink számos étrend-fitnesz gurujához hasonlóan ő is egész életében vegetáriánus volt.

A sors iróniája, hogy a saját korában újító szerepet betöltő híresség a későbbiekben a fürdőruhadivattal kapcsolatban konzervatívabb véleménynek adott hangot.

Amikor a bikini 1946-os debütálása kapcsán a Boston Globe című lap kikérte véleményét, Kellermann azt válaszolta: „A bikini fürdőruha nagy hiba. Egymillió nőből csak kettő képes jól hordani. És nagyon nagy hiba próbálkozni vele.”

Tény azonban, hogy saját tapasztalatai alapján indokolta meg véleményét: „A bikini túl sokat mutat, olyan vonalat képez, amelytől a legjobb alakkal is rondának tűnik a láb. A test akkor a legszebb, ha egyetlen, töretlen vonalat képez.”

1970-ben Kellermann visszaköltözött Ausztráliába férjével, ahol visszavonultan élt, és egészen 89 éves korában bekövetkezett haláláig úszással töltötte szabadidejét.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Kép forrása: chroniclingamerica.loc.govAnnette Kellermann 1907 körül (kép forrása: Flickr)Kellermann Az istenek lánya című filmben (kép forrása: Wikimedia Commons)Kellermann 1900 körül (kép forrása: Wikimedia Commons)A milói Vénusz (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár