2021. nyár: Végzetes asszonyok
ITT támogathatsz bennünket

A nyugati fogyasztási élményt és az első villanyrendőrt is elhozta Budapestre a Corvin Áruház

2021. március 24. 16:49 Múlt-kor

Szocialista romantika, a csillogó „lux-flex”

Az aranykor tulajdonképpen 1944-ig, Budapest ostromáig tartott. Az áruház a harcok során statikailag szilárd maradt, de kiégett, árukészletét pedig széthordták. 1948-ban, a kommunizmus előretörésének köszönhetően, elkobozandó német tulajdon címén a Szovjet Javakat Kezelő Hivatal birtokába került.

A magyar állam csak 1952-ben kapta meg az áruházat, amelyet az 1956-os forradalom idején megint szétlőttek. A jelentősen megrongálódott épület felújítása a hatvanas évek közepére elkerülhetetlenné vált.

Egy igazán komoly rekonstrukció azonban a Corvin Áruház bezárásával járt volna, ehhez viszont a városvezetés nem járult hozzá, mert a főváros szegényes üzlethálózata nem bírta volna el, ha az egyik zászlóshajót kivonják a forgalomból. Maradt tehát a részleges, néhol pocsék építőanyagokra alapozott felújítás.

Az 1966-os, 35 millió forintból végrehajtott rekonstrukció évtizedekig látható jele az áruház homlokzatának alumíniumborítása („lux-flex”) volt. A „lux-flexnek” köszönhetően szőnyeg alá söpörhették a költséges homlokzatfelújítást. A modern külsővel beköszöntött a Centrum Corvin Áruházra átkeresztelt nagyáruház második aranykora, amely 1976-ig, a 11. kerületi Skála Budapest Nagyáruház megnyitásáig tartott.

A Centrum Corvin Áruház túlélte a rendszerváltást, a Centrum Áruházak és a Skála egyesült és a tulajdonosi kör így próbált meg versenyezni a Budapesten egyre szaporodó korszerű plázákkal. Bár az áruház 2006-ban jelentősen megújult, földszintjén egy modern hipermarket is helyet kapott, az új plázákkal nem tudott igazán versenyre kelni.

A Corvin Áruház szépen lassan lemaradt, vegetálni kezdett; alumíniumburkolata 2018-ban tűnt el, helyére – az állványzatot eltakarandó – az eredeti homlokzatot mintázó borítás került. Az épület reneszánszára van némi esély, hiszen a jelenlegi tulajdonos, a Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft. tervezi az épület eredeti formájának a visszaállítását – az új burkolatot nemrég szintén eltávolították, az áruházat már csak az állványzat veszi körül.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2021. nyár: Végzetes asszonyok
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Az áruház teljes „lux-flexes” pompában, 1969. (kép forrása: Fortepan / Szepesfalvy Gábor)A Corvin Áruház 1977-ben (kép forrása: Fortepan / Bojár Sándor)A Corvin Áruház reklámplakátja 1926-ból. Mindenki látni akarta az új áruházat. (kép forrása: Wikimedia Commons)
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár