Hitler elfeledett szövetségesei

A kettős ügynök, aki fantomhadseregeivel mentette meg a D-Day-t

2016. szeptember 21. 14:33

Juan Pujol García kis híján baromfitenyésztő lett Spanyolországban. Leküzdhetetlen tenni akarása, kivételesen gazdag fantáziája és vakmerőségének köszönhetően végül szövetségesek és németek ezreinek életét mentette meg a II. világháborúban.

Juan Pujol García

A spanyol polgárháború, majd a II. világháború kitörését rémülettel fogadó Juan Pujol Garcíában megszületett a sziklaszilárd elhatározás, hogy minden erejével a briteket fogja segíteni. A madridi brit nagykövetségen azonban elutasították a segítségét. Ekkor kezdte szőni hazugságainak óriási hálóját. Lelkes fasisztának kiadva magát a németeknél próbálkozott, sikerrel. A német titkosszolgálat hitt Pujolnak, akit a hírszerző forrásokban Alaric Arabel fedőnéven tartottak számon.

Portugáliából küldte tökéletesen megalkotott hamis jelentéseit Angliáról az Abwehrnek. Íróasztalánál ülve, Pujol mesterien mozgatta fantomhadseregeit, hamis helyszíneken és időpontokban. Kitalált kémhálózata idővel egyre gyarapodott, karakterei mind önálló személyiségek voltak, gondos részletességgel megalkotott élettörténetekkel. Annak ellenére, hogy akkor még sosem járt Nagy-Britanniában, térképek, szótárak és magazinok segítségével, titkosírással írt jelentéseiben hiteles képet festett az országról. Munkásságára hamarosan a britek is felfigyeltek és végre hinni kezdtek neki. Tehetségét kora legfényesebb hollywoodi csillagáéhoz, Greta Garbóéhoz hasonlították, így érdemelte ki a Garbo fedőnevet.

Garbo legfontosabb feladatát a normandiai partraszálláskor végezte. Elhitette a németekkel, hogy a szövetségesek nem Normandiánál, hanem az attól északra fekvő Calais-nál várják a német csapatokat. A támadás tökéletesen meglepte a német parancsnokságot. Rommel vezértábornagy két páncélos hadosztályt, negyvenezer katonát és harckocsikat rendelt át Calais-ból Normandiába. Pujol ekkor tette meg pályafutása talán legkockázatosabb lépését: jelentése szerint a szövetséges csapatok részéről mindez csupán egy csel volt, a második támadás minden bizonnyal Calais-nél várható. A trükk bevált, maga Hitler láttamozta a jelentést, és úgy tett, ahogy Pujol akarta: az első páncélos hadosztályt megállította, és északra rendelt hadosztályok menetparancsát is visszavonta.

Július végére az amerikai fegyveres erők sikerrel bevehették Normandiát és szeptember végére Franciaország felszabadulhatott. Pujol szolgálataiért két kitüntetést is kapott: Németországtól a Vaskeresztet, Nagy-Britanniától a Brit Birodalmi Rendet. Az egyedülálló kettős ügynök, Garbo fantasztikus, hazugságokkal átszőtt történetét, a csavaros részleteket is feldolgozza a Kémek és ügynökök a II. világháborúban című műsor hétköznap esténként 22 órakor a Spektrumon.

Címkék
Galériák
2017. tél: Hitler elfeledett szövetségesei
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (4 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 25% kedvezménnyel.
A 4. lapszámot ajándékba adjuk.
6 368 ft 4 776 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 65% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 6 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!