2022. tavasz: Megbízható elvtársak
ITT támogathatsz bennünket

Múmia lábfején találták a világ legrégibb ismert protézisét

2011. február 15. 16:21 MTI

Az egyiptomi múmia lábfejéhez csatolt mesterséges "nagyujj" a világ legrégebbi ismert protézise - jelentették be brit kutatók, akik vizsgálataikról a Lancet legújabb számában közöltek tanulmányt.

A bőrből és fából készült segédeszközt még 2000-ben fedezték fel a thébai nekropoliszban, egy magas rangú egyiptomi pap lányának sírkamrájában, aki jobb lábának nagyujját valószínűleg cukorbaj következtében fellépő üszkösödés miatt veszítette el. Tabaketenmut valamikor i.e. 950 és i.e. 710 között élhetett, a protézis ily módon több száz évvel idősebb, mint a római kori, bronzból és fából készített műláb, amely Capuában került napvilágra.

Jacqueline Finch, a Manchesteri Egyetem kutatója vizsgálta meg a segédeszközt, amelyet a kairói Egyiptomi Múzeumban őriznek, valamint egy másik, papírmaséból, alabástromból és állati enyvből készült óegyiptomi "lábujjat", amelynek a British Múzeum ad otthont. A nagy lábujjakra nehezedik a testsúly 40 százaléka, és szerepük van az előrehaladásban is. Így a vizsgálatok azt voltak hivatottak kideríteni, hogy ténylegesen protézisekről van-e szó, amelyek segítették az érintettek járását, vagy csupán a túlvilági lét tartozékáról.

A tesztelést két önkéntes segítségével végezték, akiknek szintén hiányzott a jobb lábuk nagyujja. Jacqueline Finch elkészítette a kétféle protézis másolatát, és az önkéntesek, akik óegyiptomi "hasonmás" szandálokat viseltek, kipróbálhatták mind a két segédeszközt. Mind a két protézist megfelelőnek tartották, kiemelve, hogy a kairói múzeumban őrzött kifejezetten kényelmes volt.

"Bárki készítette is Tabaketenmut számára a protézist, nagyfokú anatómiai ismeretekről tett tanúbizonyságot" - hangsúlyozta Jacqueline Finch, hozzátéve, hogy az ókori protéziskészítők munka közben folyamatosan konzultálhattak pácienseikkel.

The ancient origins of prosthetic medicine

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tavasz: Megbízható elvtársak
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 18% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
7 960 ft 6 490 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 50% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 9 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár