2024. nyár: Hírhedt emberrablások
ITT vásárolhatsz termékeinkből
Bartal Csaba

Főszerkesztői köszöntő - 2010. tavasz

Kedves Olvasó,

talán sosem kapunk megnyugtató választ arra, hogy azok a férfiak és – nem egy esetben – nők, akik annak idején hajón, gyalog, esetleg teveháton vágtak neki az ismeretlennek, kedves őrültek vagy lehetetlent nem ismerő, megszállott felfedezők voltak-e.

Hiszen ha ismerték volna a kitűzött célhoz vezető út akár csak egy apró részletét is, akkor aligha indulnak útnak. Történetükben éppen ez a feloldhatatlan ellentét a legszebb; ezért váltak ezek az emberek az utókor szemében irigyelt hősökké.

Az én hősöm Festetics Rudolf. A gróf amellett, hogy 6 évig volt nászúton – ez önmagában is figyelemre méltó tett –, 400 fotóval is dokumentálta útját. Műtermet rendezett be a hajóján, és ha nem in situ örökítette meg a történéseket, akkor portrékat készített – többek között olyat, amilyen a címlapon is látható. A szamoai főnök, fején a méltóságát jelző fejdísszel büszkén és ragyogó tekintettell vállalta a fotózást. Festetics éppen 110 évvel előzte meg a korát.

A világot a felfedezők viszik előre. Hogy jó irányba-e, az mindig utólag derül ki. Addig csak bízni lehet abban, hogy a sok munka, vesződés és lemondás nem történt hiába.

Ugyanígy vagyunk ezzel mi, ennek az új történelmi magazinnak az alkotói is.

Ezúttal azonban nem egyedül vágunk neki az ismeretlennek: útitársként magunkkal visszük olvasóinkat is. Csatlakozzon hozzánk évszakról-évszakra, és barangoljuk együtt a történelem eddig ismeretlen területein.

Mint ahogy számítok azokra a lelkes történész doktoranduszokra is, akik szélesebb körben szeretnék bemutatni kutatási eredményeiket. A Múlt-kor elkötelezett támogatója a PhD kutatóknak, ezért örömmel jelenthetem be, hogy ösztöndíjat alapítottunk. A 100.000 forinttal járó támogatást a Múlt-kor szerkesztőbizottsága negyedévente ítéli oda a beérkezett pályázatok alapján. A legjobb munkák rövidített változatát magazinunk hasábjain is olvashatják majd. A részletes felhívás a 135. oldalon található.

Negyedév hosszú idő. Hogy az új lapszám érkeztéig se maradjon felfedezések nélkül, járja be az általunk ajánlott múzeumokat. A Múlt-kor történelmi magazin jóvoltából 2 fő 1 jegy áráért tekintheti meg a kiállításokat. Részletek a 143. oldalon.

Tartalmas kalandozást kívánok!

Akár indulhatunk is.

A teljes cikk a Múlt-kor történelmi magazin 2010. tavasz számában olvasható.

Előfizetési lehetőségek

Digitális

Digitális formában
szeretnék előfizetni
a magazinra vagy korábbi
lapszámot vásárolni

vásárolok

Nyomtatott

A magazin nyomtatott
verziójára szeretnék
előfizetni vagy már korábban
megjelent lapszámot vásárolni

vásárolok
Bezár