2022. tél: A szeretet mártírjai
ITT vásárolhatsz termékeinkből

1939 elfeledett háborúja

2009. szeptember 9. 10:02 Obrusánszky Borbála

A második világháború kitörésének hetvenedik évfordulója nemcsak az európai hatalmak számára emlékezetes, de a mongol-orosz haderő számára is. Szeptember közepén, a fegyverszüneti megállapodások emlékére több rendezvény is megrendezésre kerül Mongóliában, ahol arra emlékeznek majd, hogy hetven évvel ezelőtt az ország keleti határánál dőlt el: Japán nem Szibérián át próbál új területeket szerezni, hanem jóval délebbre, Kínában és a csendes-óceáni szigetvilágban.

Háború hadüzenet nélkül

Japán a harmincas évek közepétől folyamatosan támadta az orosz és mongol határvidéket. 1938 júliusában a koreai-orosz határnál, Csangkufengnél a japán sereg győzelmet aratott Bljuher marsall felett. A két fél akkor augusztusban tárgyalóasztalhoz ült és megállapodott a határ módosításában.A japánok az újabb siker reményében a következő évben, 1939-ben, közvetlenül a második világháború előtt Mongóliára támadtak. Ezen a fronton dőlt el, hogy a későbbiekben merre, és milyen ütemben terjeszkedik a császárság. Az itt történteket azonban a történészek mai napig nem értékelik megfelelően, pedig a kelet-mongóliai Halhin-golnál az egyesült orosz és mongol seregek megállították az erőszakos japán terjeszkedést, ezzel meghiúsult az eurázsiai kontinens, valamint Kína bekerítésének terve is.A japánok hadüzenet nélküli háborúja 1939 tavaszán kezdődött Mongólia ellen, helyszíne a Halha-folyó vidéke volt, amely felől május 11-től a japánok többször is megpróbáltak betörni. A támadás hírére a Szovjetunió új külügyminisztere, Molotov utasította Zsukovot, hogy a japán erőket mindenképpen szét kell verni, nem szabad engedni, hogy a Szovjetunió esetlegesen kétfrontos háborúba kényszerüljön. A parancs értelmében a mongol lovasezredek és a Vörös Hadsereg 57. önálló hadteste a kelet-mongol határ mellé vonultak, és megkezdték a behatolók elleni támadást.

A japánok Nomohan és Bürd-ovoo irányából indították első támadásukat, amelyben a japán-mandzsu 6. hadsereg vett részt. 1939. május 28-án Hajlarból támadtak, ezt azonban az egyesült orosz-mongol erők visszaverték. Kamacubara japán tábornok a gyors győzelem elősegítése érdekében a légierőt is bevetette, amely hirtelen csapott le a mongol oldalon lévő orosz-mongol harci repülőtérre, elpusztítva az ott lévő gépeket.Ezzel a támadással a japánok egészen június végéig uralták a mongol légteret, akkor azonban megérkeztek az új orosz repülőgépek. Az orosz hírügynökségi jelentés szerint június 27-én a japán oldalon 60, míg az orosz-mongol oldalon 50 gép vett részt a légicsatában, amelyet ez utóbbiak nyertek meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2022. tél: A szeretet mártírjai
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár