Videó: így változott a Fülöp-szigeteki női ideál a 20. században

2016. november 14. 16:12

A Fülöp-szigetek múlt századi hölgyideáljait, a női haj, smink, divatstílus változásait mutatja be egy ötletes videó, amelyet a Cut.com nevű, Seattle-i produkciós cég készített el hasonlóan az amerikai, német, orosz  vagy éppen a koreai minta alapján. Az ideálok változásait az 1910-es évektől a napjainkig bemutató videón egy filippínó modellt öltöztetnek be.

Fülöp-szigeteki női ideál a 20. században

A század elején még a hagyományokhoz való kötődés volt a mérvadó, így a helybéli hölgyek gyakran hordtak kagylóból készült ékszereket, valamint varrattak magukra tetoválásokat. A spanyol-amerikai háború után a délkelet-ázsiai szigetcsoport is amerikai függésbe („félgyarmati” sorba) került, így az amerikai trendek egyre erősebb hatást kezdtek gyakorolni a filippínó szépségideálra. Az 1930-as években már gyakran láthatott az arra tévedt utazó bubifrizurás nőket, míg a negyvenes években (a japán megszállás idején) olykor már egy-egy lőfegyver egészítette ki a kollekciót.

A háború után, az 1946-ban függetlenségét elnyerő állam hölgy lakosaira legnagyobb hatással a berobbanó helyi filmipar volt, ahol a meszticek (jelen esetben: félig filippínó, félig europid) színésznők vörös ajkakkal és rózsás orcával igyekezték elcsábítani a nagyérdeműt. A hatvanas években a Fülöp-szigeteki elnök felesége, Imelda Marcos ízlésvilága uralta a frizuradivatot, míg a következő évtizedben a hippi korszak köszöntött a nagyszabású építkezések miatt egyre inkább elszegényedő országra.

Korábban már bemutattuk a magyar, a német, a koreai és az orosz nőideálok változásait is.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb
Sztálin árnyékában - Nemzetközi konferencia - 2017. november 24.

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma