2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekordáron kelt el árverésen a második világháborús kémnő kitüntetése

2015. július 23. 10:20 MTI

Rekordáron, 312 ezer fontért (137,5 millió forintért) kelt el egy szerdai londoni árverésen Violette Szabo második világháborús brit-francia hírszerző György-keresztje, amellyel háborús érdemeiért tüntette ki posztumusz VI. György brit uralkodó.

A személyes bátorságért adható György-keresztért korábban 93 ezer fontnál többet nem adtak árverésen - közölte az aukciót szervező Dix Noonan Webb. A medálért, amelyet a londoni Imperial War Museumban állítanak ki, egy gyűjtő fizetett 312 ezer fontot képviselőjén keresztül az árverésen.

Violette Szabo brit-francia fedett ügynök volt, a nácik a szövetségesek normandiai partraszállását követően fogták el, megkínozták és megölték. Mindössze 23 éves volt. Apja első világháborús brit veterán volt, anyja pedig francia, mindkét országban élt egy darabig, iskolába Londonban járt. 1940-ben hozzáment a francia idegenlégióban szolgáló, magyar felmenőkkel rendelkező Étienne Szabóhoz, frigyükből született egyetlen lányuk, Tania. Mikor férje 1942-ben elesett az egyiptomi El-Alameinnél, azzal akarta megbosszulni halálát, hogy csatlakozott a tikos brit kémszervezethez (Különleges Műveletek Végrehajtó Szerve, SOE), amely szabotázsakciókat hajtott végre és kémkedett a háború alatt.

Violette Szabo történetét jól ismerik Nagy-Britanniában, részben annak köszönhetően, hogy egy film bemutatta, ahogy lánya, az akkor még gyermek Tania átveszi az elhunyt anyjának szánt kitüntetést a királytól. "Meghajoltam, ahogy jól megtanultam. A király hozzám lépett, feltűzte a György-keresztet a jobb oldalamra és azt mondta, hogy anyám képviseletében mindig a jobb oldalon kell viselnem" - idézte fel. A ma már 73 éves Tania elmondta: azért akarta árverésen eladni a kitüntetést, hogy ne merüljön feledésbe, és a következő generációk is emlékezzenek anyjára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár