2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Perbe foghatják a tüntetőkre bányászokat uszító román politikusokat

2015. október 28. 12:10 MTI

Elkezdődhet a bűnvádi eljárás három volt román kormánytag, közöttük Petre Roman egykori miniszterelnök ellen, miután Klaus Iohannis elnök jóváhagyta a legfőbb ügyész erre vonatkozó kérését. Az ún. bányászjárásnak négy halálos áldozata és mintegy ezer sebesültje volt.

A legfőbb ügyész csütörtökön fordult a román elnökhöz, hogy engedélyezze Petre Roman, Victor Atanasie Stanculescu volt védelmi miniszter és Gelu Voican Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes ellen a bűnvádi eljárást. Az elnöki hivatal keddi közleménye szerint Iohannis ezt megtette. Az 1990. június 13. és 15. között lezajlott úgynevezett bányászjárással összefüggésben a román katonai ügyészek Ion Iliescu volt elnököt emberiesség elleni bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják.

Az ügyészek szerint Iliescu és Roman határozott más kormánytagokkal együtt az akkori bukaresti Egyetem téri ellenzéki tüntetés feloszlatásáról, majd a bányászok Bukarestbe utaztatásáról. Ez utóbbiak ugyan már nem találkoztak a tüntetők csoportjával, hiszen a karhatalmi erők érkezésük előtt feloszlatták a tömeget, de a vájárok így is bántalmaztak járókelőket, behatoltak az egyetemre, diákokat vertek meg, és feldúlták az ellenzéki pártok székházait. Iliescu akkor a nyilvánosság előtt köszönte meg a bányászoknak "hazafias, példás állampolgári cselekedetüket".

Azóta többször is elindult az akkori események kivizsgálása, de a vádhatóság  minden alkalommal lezárta az aktát. Most azért kényszerült ismét nyomozást indítani, mert Romániát tavaly elítélte a strasbourgi emberjogi bíróság, és az 1990-es atrocitások kivizsgálására, valamint kártérítésre kötelezte a román államot. A bányászjárásnak négy halálos áldozata és mintegy ezer sebesültje volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
 <br /><i>maszol.ro</i>

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár