2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem csitul a vihar a botrányos Szekhemka-szobor körül

2015. április 1. 17:23

Nem hagyhatja el Nagy-Britannia területét az a több mint 4000 éves egyiptomi mészkőszobor, amely tavaly nyáron egy angliai közgyűjteményből egy ismeretlen műgyűjtő tulajdonába került, hatalmas port kavarva a brit műkincsek eltékozlása felett aggódók körében.

Szekhemkának, a fáraó írnokának mészkőből faragott alakja a Christie's aukciósház szerint a valaha piacra került legjelentősebb egyiptomi szobor. A műkincset 2014. július 10-én árverezte el az aukciósház közel 16 millió fontért (6 milliárd forint), a bevételeken egy szokatlan megállapodás értelmében 55-45 százalékos arányban osztozhat a helyi tanács és Lord Northampton, akinek dédnagyapja ajándékozta a Kairó mellett talált szobrot 1880 táján. A Northampton Borough Council döntését sokan támadták, az aukció ellen pedig The Save Sekhemka Statue néven akciócsoport is szerveződött, de már nem sikerült megakadályozni az értékes ókori alkotás elárverezését.

Az ügyben váratlan fordulat állt be, miután az Arts Council England úgy döntött, a northamptoni múzeum vétett a hatályos, a gyűjtemények kezelésére vonatkozó jogszabályok ellen, mire Ed Vaizey kulturális miniszter négyhónapos embargót rendelt el a szobor elszállítására vonatkozóan. Az Arts Council England tájékoztatása szerint a tilalom 2016 márciusáig meghosszabbítható, "amennyiben komoly szándék mutatkozik a szobor megvásárlásához szükséges összeg előteremtésére". Vaizey a a Szekhemka-szobrot "kivételes esztétikai jelentősége" miatt emelte ki, amely "a világon egy maga nemében páratlan" alkotás.

Az időszámításunk előtt 2400-2300 körül készült, 76 centiméter magas mészkőszobor Szekhemkát ábrázolja ülő pozícióban felesége és fiai körében. Szekhemka valamikor i.e. 2700 és 2250 között élt, és a fáraó írnoka volt. Az írnokoknak az egyiptomi társadalomban kivételezett helyzetük volt, többek között adót sem kellett fizetniük, általában a férfiak közül kerültek ki, de ismert számos női írástudó is. Az írnokokat nagy tisztelet övezte, képzésük pedig korán, 5 éves korukban megkezdődött.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár