Nem csak a spártaiak vívtak élethalálharcot Thermopülánál

2016. március 23. 08:34 Múlt-kor

A thermopülai csata történetét – ha máshonnan nem, a 300 című nagy sikerű, Gerald Butler főszereplésével készült filmből – mindenki ismeri. Ausztriában újonnan felfedezett pergamentöredékekből kiderül, hogy a szorosban nem csak egyetlen csata zajlott a történelem során. 

Jacques-Louis David: Leónidasz Thermopülánál
Jacques-Louis David: Leónidasz Thermopülánál

Az i. e. 480-ban zajló thermopülai csatában 300 spártai, valamint néhány ezer szövetségesük Leónidasz vezetésével szembeszállt a többszörös túlerőben lévő perzsa sereggel. Hérodotosz az ütközet kapcsán 3 milliós perzsa sereget említ, de létszámuk valószínűleg nem lehetett több 200 ezernél.

A mindezidáig ismeretlen, a rómaiak betörő gótok elleni küzdelméről, egyben a második thermopülai csatáról tanúskodó görög nyelvű szöveget egy osztrák könyvtárban találták meg. A töredékek szerint a 3. század közepén a birodalomba betörő gótokat a római (valójában persze görög) erők Thesszalonikénél (ma Szaloniki) verték vissza, majd a felek Thermopülánál is megütköztek egymással.  

A szakemberek spektrális képalkotási eljárás segítségével tették olvashatóvá a szöveget, amely egy 3. századi görög történetíró-politikus, Dexipposz (nem azonos a 4. században élt filozófussal) írásának 11. századi másolata. Az ókori szerző leírja, hogy a támadók zárt rendben közelítettek a thesszalonikébeliek városához, de  „a falakon állók bátran védték magukat, számos segítő kéz segítségével távol tartva a hadoszlopokat” – olvasható a töredékekben.

A szöveg a Thesszaloniké elleni gót támadás mellett az ezt követő, a délre törő gótok visszaverésére tett erőfeszítések előkészületeikről is beszámol. Mivel a gótok nem tudták elfoglalni Thesszalonikét, déli irányba, Athén felé kezdtek el vonulni, és a szöveg szerint már maguk elé képzelték a rengeteg arany és ezüst fogadalmi ajándékot és a görög szentélyek gazdagságát, miután megtudták, hogy a régió különösen gazdag ebben a tekintetben.  

A görög védők a Thermopülai-szorosban gyűltek össze a gótok feltartóztatására. „Néhányan közülük kis lándzsákat, mások fejszéket, megint mások fából készült, bronz- és vashegyű dárdákat cipeltek, vagy bármit, amivel felfegyverezhették magukat” – írta Dexipposz. A történetíró szerint a védők teljesen megerősítették a külső falakat.

A feltehetően i. sz. 260 körül lezajlott második thermopülai csata előtt egy Marianus nevű hadvezér egy lelkesítő beszédet is tartott a katonáknak, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy mind a terület, amelyen összegyűltek, mind a harc oka, vagyis az önvédelem kényszere erényes tettek emlékét idézheti fel a görögökben. Felhívta rá a figyelmet, hogy őseik nem hagyták, hogy a betolakodók megfosszák őket szabad államuktól. Marianus arra is emlékeztette katonáit, hogy a korábbi csatákban félelmetesnek tűntek fel az ellenségeik előtt, ezért úgy gondolta, nem reménytelen a győzelem. Sajnos Marianus szónoklata sem őrződött meg teljes egészében, és egyelőre a csata végső kimenetelét sem ismerjük.

Magazin

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma