Mivel ettek a magyar főúri udvarokban?

2015. március 6. 08:43 Benda Borbála

Használtak-e villát a magyar előkelő főúri családok? Hogyan terítettek a 16-17. században? Mi volt a szalvéta korabeli neve? Benda Borbála történész írása a Múlt-koron.

Magyar Királyság

„Az illendőség úgy kívánja, hogy mindig villával tegyük a húst a szánkba…”

Ma már természetes számunkra, hogy az ételt villával vagy kanállal emeljük a szánkhoz, de ez nem mindig volt így. A 17. század második felében az illemtankönyvek – a fenti idézet 1671-ből való francia illemtankönyvből származik (Antoine de Cortin: Nouveau traité de la civilité qui se pratique en France…) – még fontosnak tartották felhívni a „jó házból való”, „jól nevelt” emberek figyelmét, hogy a kézzel való evés nem civilizált viselkedés, így számukra nem követendő példa.

Hiszen „a jóviselet nem engedi meg, hogy ujjunkkal érintsünk zsíros dolgokat, mártást vagy szirupot; s ha valaki mégis ezt tenne, feltétlenül további civilizálatlanságokat követ el: gyakran kell ujjait az asztalkendőbe törülnie, amitől az nagyon piszkos és tisztátalan lesz, vagy ugyanezt a kenyérrel teszi, ami igen civilizálatlan dolog, vagy lenyalja ujjait, ami nem engedhető meg egy jó házból való es jól nevelt” embernek.

A középkori ember ugyanis még kézzel vette ki a tálból az ételt és kézzel tette a szájába. De Nyugat-Európában a 16. században megindult, majd az 1800-as években felgyorsult az a változás, amit Norbert Elias a civilizálódás folyamatának nevezett, és amelynek végén kialakult egy, a középkoritól gyökeresen eltérő, máshogyan gondolkodó, másképpen élő társadalom. Ennek részeként az étkezési szokások is átalakultak.

A „civilizálódás folyamatában” fontos szerepet kaptak a tisztaságra való törekvés egyre szigorúbb szabályai is. Kezdetben még csak a tálból illett késsel vagy villával – vagyis immár nem kézzel – kivenni az ételt, de az evésnél a kéz használata még megengedett volt, csak arra kellett ügyelni, hogy az emberek zsíros kezüket ne a ruháikba, hanem asztalkendőbe töröljék. Később már az étellel való bármilyen érintkezés illetlennek számított, már a szájba is villával kellett tenni az ételt.

A villahasználat Európában a 17. században terjedt el, elsősorban az előkelő körökben. Angliában például a főúri udvarokban az 1660-as évekre vált általánossá, Franciaországban XIV. Lajos idején az arisztokrácia terítékéhez már hozzátartozott a villa, bár maga a király állítólag még kézzel evett.

Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. nyári száma