2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miért temették el nemesként a szegény szász kisfiút?

2015. május 15. 15:44

Egy 10-12 év körüli szász gyermek csontjait tárták fel a herefordi katedrális területén, a szakértők szerint egykoron egy szász palota állhatott a székesegyház mellett, s rejtély, hogy kerülhetett oda a gyermeki maradvány.

A nyugat-angliai Hereford katedrális területén zajló ásatások során egy 10-12 év körüli gyermek csontjai bukkantak elő. „Még további vizsgálatok szükségesek a maradványok kapcsán. Az azonban előre elmondható, hogy igen különös és rejtélyes a történet. A gyermek minden bizonnyal alacsony társadalmi rétegből származott, ennek ellenére úgy temették el, mint egy előkelőséget” - mondta Andy Boucher ásatásvezető.

Az előzetes becslések szerint 5,4 millió fontba kerülő ásatások eddigi eredményei szerint a katedrális mellett 850 és 950 között egy szász palota épült. A székesegyház az 1055-ös kifosztása és felégetése után újjáépült, s ezt követően kezdték a környező területeket temetkezési célokra használni, a 11. és a 19. század között.

Eddig már több ezer maradványt találtak a régészek, ezek közül 700-zal foglalkoznak behatóbban és tanulmányozzák részletesebben. Köztük található egy normann lovag, akinek a Durham Egyetem vizsgálatai szerint maradandó lábsérülése volt, amelyet egy lovagi torna során bekövetkező baleset, esetleg valamely más összecsapás alkalmával szerezhetett.

A normann lovag maradványai

„A sírok és lakóik érdekes információkat nyújtottak az egyes korszakok egészségügyi helyzetéről, illetve a herefordi mindennapokról. A középkori maradványok közül a legtöbb minden bizonnyal normann volt” - magyarázta Boucher. „Egyre több titok oldódik meg a székesegyház, illetve a környezetében lakók életéből, ám az ásatásoknak köszönhetően egyre több rejtély is felmerül” - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár