2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megbilincselve temették el a rómaiakat 

2014. december 4. 16:06

Francia régészek tavaly egy építkezés előtt megkezdett leletmentő ásatás során kiterjedt római kori gall temetőre bukkantak Franciaország délnyugati részén. Az ókori temetőben több száz sírhely került elő, néhány elhunytat megbéklyózva, egyikőjüket vasnyakörvvel helyezték végső "nyugalomra".

Franciaország délnyugati részén, Poitou-Charentes régiójában, a Saintes nevű város területén található római amfiteátrumtól 250 méterre nyugatra egy kiterjedt római kori temetőt fedeztek fel francia archeológusok. Az igen jelentősnek tartott nekropoliszban számos kettőssírt fedeztek fel, de előkerült egy olyan nagy méretű, 2 méterszer 1,3 méteres nyughely is, amely öt személy - köztük két gyermek - maradványait tartalmazta.

Többes temetkezés, ahol öt személy nyugodott

Szinte alig akadt sír, ahol sírmellékletet találtak volna, volt azonban egy gyermek, aki mellé egy, az i.sz. 2. század második feléből származó vázát temettek. Szemére két érmét helyeztek, amely temetkezési szokás azért is furcsa, mert nagyon különbözik a temető többi sírjában látottaktól.

Nyakörvvel és béklyóval eltemetett férfi

A régészek találtak négy felnőtt férfit, akiknek a bal bokájukra bilincset, egyikőjük nyakára pedig vasnyakörvet tettek. Előkerült egy olyan gyermek csontváza is, akinek bal csuklójára egy kezdetleges, szegecselt eszközt szorítottak. Arra csak a további kutatások deríthetnek fényt, hogy kik is voltak az elhunytak, honnan származtak, és hogy milyen kapcsolatban álltak a temető többi "lakójával".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár