Másfél évtized után újra Amszerdamban a két ellopott Van Gogh festmény

2017. március 22. 14:34 MTI

Bemutatták Amszterdamban kedden Vincent Van Gogh két nagy értékű festményét, amelyeket 2002-ben loptak el és 14 év után kerültek vissza Hollandiába. A festő viszonylag korai korszakából származó képeket 2002-ben lopták el az amszterdami Van Gogh Múzeumból több más műalkotással együtt, és tavaly találták meg Olaszországban egy maffiaellenes rajtütésben.

Vincent Van Gogh

A festmények egyike 1882-ben készült és egy tengeri tájképet ábrázol, a másik, 1884-ben készült kis méretű képen Van Gogh szülővárosának, Nuenennek a református temploma látható. „Visszaérkeztek. Soha nem gondoltam volna, hogy valamikor kimondhatom ezeket a szavakat” – hangoztatta Axel Rueger, a múzeum igazgatója.

Az olasz rendőrség tavaly szeptemberben jelentette be, hogy a nápolyi maffia, a Camorra egyik klánjától foglalták le a képeket, amelyeket egy Nápoly környéki raktárban, Castellammare di Stabiában találtak meg. Az olasz hatóságok akkor 50 millió euróra becsülték értéküket.

Az olasz ügyészség szerint a villa, amelynek raktárában megtalálták a festményeket Raffaelle Imperiale tulajdonában van, akit nemzetközi kábítószer-kereskedelemben való részvétellel vádolnak a hatóságok. A férfiról úgy tudják, hogy Dubajban él építkezési vállalkozóként. Januárban letartóztatták bűnbandájának 11 tagját, egyikük vezette a képek nyomára a hatóságokat.

A képek a hírügynökségi jelentések szerint jó állapotban vannak. Axel Rueger kész csodának nevezte, hogy a 14 év alatt nem sérültek meg a festmények. Május 15-ig kiállítják őket a múzeumban, majd restaurálni fogják őket.

Címkék
Galériák
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma