2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Először állítják ki a pisztolyt, amellyel van Gogh mellbe lőtte magát

2016. július 13. 13:42 MTI

A holland festő tébolyának okait mutatja be az amszterdami Van Gogh Múzeum pénteken nyíló új kiállítása, amelyen először láthatja a közönség azt a pisztolyt, amellyel a művész 1890-ben öngyilkosságot követett el. 

A téboly határán című kiállítás arra keresi a választ, hogy miért vágta le fülét Van Gogh, és milyen természetű volt mentális betegsége, amely elvezetett ahhoz, hogy 1890-ben, 37 éves korában mellbe lőtte magát egy Párizs közeli mezőn. A kicsiny, korrodálódott revolvert egy magánygyűjtőtől kapta kölcsön az intézmény, és először mutatják be múzeumban - közölte a Van Gogh Múzeum.

Amikor van Gogh 1890. július 27-én meglőtte magát, még vissza tudott vánszorogni abba a fogadóba, ahol annak idején lakott, ám 30 órával később belehalt sérüléseibe. A pisztolyt nem találták meg. 1960 táján egy földjét művelő gazda egy hétmilliméteres pisztolyra bukkant azon a mezőn, ahol van Gogh öngyilkosságot követett el. A korrózió mértékéből a szakemberek arra következtettek, hogy a fegyvert 50-60 éve rejthette a föld. A pisztoly korlátozott tűzereje magyarázatot ad arra, hogy a közelről leadott lövés miért pattant meg van Gogh bordáján. A golyó lefelé pattant és túl mélyen hatolt be a festőművész testébe ahhoz, hogy kockázat nélkül el lehetett volna távolítani, ezért halt bele a lövésbe van Gogh 30 órával később.

A szeptember 25-ig tartó kiállítás egy másik érdekes darabja egy közelmúltban megtalált levél Felix Rey orvostól, aki van Goghot kezelte a kórházban, amikor a festő a dél-franciaországi Arles-ban levágta fülét. Rey levelében van egy rajz, amely bemutatja, hogy van Gogh teljes bal fülét levágta, nemcsak annak egy részét, ahogy az közismert volt. A tárlaton bemutatják van Gogh Reyről készített portréját is, és számos dokumentumot a festő betegségéről.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár