Kislányé lehetnek az ohiói múzeumban kiállított mumifikált maradványok

2015. március 23. 18:15 MTI

Egy több száz éve élt, alig pár éves perui kislányé lehetnek azok a jelenleg egy ohiói múzeumban kiállított mumifikálódott maradványok, amelyeket nemrég orvostani vizsgálatoknak vetettek alá. A múmiát jelenleg a Cincinnati Múzeumi Központban, a Mummies of the World című utazó kiállítás keretében lehet megtekinteni.

Múmia

A testet januárban szállították a Cincinnati Gyermekkórházba, ahol számítógépes tomográfiát (CT) és röntgenvizsgálatokat végeztek rajta. Andrew Trout, a kórház radiológusa szerint nagyszerű felvételeket sikerült készíteni a "gyönyörűen megőrződött" csontokról és belső szervekről.

Andrew Trout és Heather Gill-Frerking, a kiállítás tudományos munkatársa szerint a gyermek nagyjából hároméves lehetett halálakor. Hozzátartozói a holttestet valószínűleg egy halottak őrzésére szánt helyen helyezhették örök nyugalomra, Peru száraz és meleg időjárása pedig gondoskodott a maradványok természetes úton történő mumifikálásáról.

A múmiát valamikor a 20. század közepén, Limától mintegy 40 kilométerre keletre, El Cima közelében találták meg. A lelet 1978-ban került egy San Diegó-i múzeumhoz felajánlás útján. A szakértők elmondták, hogy a testről készült felvételek időszakos táplálékhiányokról tanúskodnak, erőszak vagy krónikus betegségek nyomát viszont nem találták a maradványokon.

A múmián alkalmazott CT- és röntgenvizsgálatok komoly előrelépést jelentenek a mumifikált maradványok kutatásához korábban alkalmazott módszerekhez képest. Heather Gill-Frerking elmondta, egészen a 1970-es évekig a múmiák orvostani vizsgálata a test kicsomagolásával és boncolás elvégzésével, vagyis a múmia elpusztításával folyt.

A múmia koponyájáról, illetve az egész csontvázról háromdimenziós nyomtató segítségével gyantamásolatokat készítettek, amelyeket az eredetivel együtt állítanak ki, így a látogatók megfigyelhetik az apróbb részleteket is. A múzeum munkatársai remélik, hogy a képalkotó vizsgálatok nyomán nyert információk segíthetik a jövőbeli régészeti és orvosi kutatásokat is. "Mindig rendkívül izgalmas, amikor lehetőségünk van segíteni egy több mint 500 éves rejtély megoldását" - nyilatkozta a múzeum alelnöke, Dave Duszynski.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma