2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Istenfeleség" sírját fedezték fel Luxorban

2014. december 12. 09:25 MTI

Egy ókori egyiptomi királyné, az Ámon felesége rangját viselő Karomama sírját tárta fel egy egyiptomi-francia régészcsapat a luxori Ramesszeumnál, II. Ramszesz fáraó halotti templománál folytatott ásatások során - közölte csütörtökön az egyiptomi régiségügyi minisztérium. 

Maga a sírhely egy öt méter mély verem, és a temetkezési kamránál Karomama nevét viselő húsz usébti - az ókori egyiptomi sírokban elhelyezett sírmellékletek egyik fajtája, az elhunytat a túlvilágon helyettesítő szolgaszobor - maradványait fedezték fel a szakemberek, arra következtetve, hogy a sír az Ámon főisten feleségének tartott királyné nyughelye.

A minisztérium egyik vezető beosztású munkatársa, Jusszef Kalifa szerint a több mint 3000 éves sírhely felfedezés hatalmas történelmi jelentőséggel bír, mivel a Karomamához kötődő leletek ritkasága miatt csak igen keveset tudni erről a fontos ókori alakról. Eddig mindössze 12 usébti volt köthető a nevéhez, valamint kanopuszedények és egy bronzszobor, amely a Louvre-ban látható.

A régészcsapat jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy melyik uralkodó felesége volt Karomama, mivel Ámon isteni feleségének címét csak királynék kaphatták meg. Szerdán a karnaki templomkomplexumnál munkálkodó régészek fedeztek fel három teljesen ép apró szobrot - az egyik Ozirisz istent ábrázolja -, valamint egy törött szobortalapzatot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár