2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kontár festette az egyiptomi koporsó jeleneteit

2014. december 11. 08:56

Különös, művészeti értéküket tekintve rendkívül alacsony színvonalú, olykor hibás dekorációk díszítik az egyik 2500 éves, amerikai magángyűjtő tulajdonában levő egyiptomi koporsót. Az eset az egyiptomi történelem egyik legviharosabb korszaka, a perzsa uralom alá került civilizáció egyik nagyon is komoly problémájára világít rá: milyen az, amikor a birodalom legjobb művészeit veszíti el.

Miután II. Kambüszész (Kambúdzsija) i.e. 525-ben Pelusiumnál legyőzte III. Pszammetik egyiptomi fáraó seregét, a perzsa uralkodó bevonult Memphisbe. A két nyertes csata a több mint egy évszázadon át tartó perzsa uralom nyitányát jelentette Egyiptomban, amelyet az Óperzsa Birodalomhoz csatoltak. Pszammetiket a felkelés megszervezése miatt kivégezték, a hatalma csúcsán levő Kambüszész pedig felvette a fáraó címet, s megkezdhette következő, a Kusita Királyság elleni hadjáratának szervezését.

Az ősi szövegek elmesélik, hogy a perzsa hódítást követően az egyiptomi művészeket erőszakkal elhurcolták Perzsiába, ahol a birodalom monstre építkezésein kamatoztathatták tudásukat. "Egyiptom legjobb művészeit a perzsák hadifogolyként, mint egyfajta 'hadizsákmány' Perszepoliszba és Szúzába hurcolták, ezeken a helyeken még ma is láthatók munkáik. Egy időre hiány lett a művészekből, így egyre kevesebb és kevesebb alkotó részesült a megfelelő képzésben a tartományban" - mondta el Gayle Gibson egyiptológus, a Torontói Királyi Ontario Múzeum munkatársa a Live Science tudományos hírportálnak.

Jól látható ez azon a magántulajdonban levő koporsón, amelynek ábrázolásai több furcsasággal szolgálnak. Mint Gibson elmondta, az elhunyt egy halotti ágyon fekszik, amely a madártestű, emberfejű Ba (az ember egyik halál utáni megnyilvánulási formája) képében jelenik meg. A halott felett egy szárnyas kígyó látható, fején pedig a Hathor óegyiptomi istennő ábrázolására jellemző napkoronggal és szarvakkal. Alatta négy kanópuszedény, Hórusz négy fiának meglehetősen torzra sikeredett fejével.

"Ez az egyetlen olyan, általam ismert halotti ágy, amelynek végében Ba feje van" - magyarázta Gibson, hozzátéve, hogy legalább ilyen furcsa a Hathor istennő napkorongját "viselő" szárnyas kígyó alakja.

A szakavatott szem számára bizarr jelenetek nem érnek véget itt. A szarkofág gallérjánál például két halszerű teremtény látható: Gibson szerint a művész sólymokat akart rajzolni (Hóruszt sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolták), csak igen félresikerültek. Hasonlóan a kígyó alakú istenhez, Mehenhez: ez nem csak felismerhetetlenül csúnya, de a művész szemmel láthatóan csak többszöri nekifutásra tudta befejezni a rajzot. "Nem igazán fogta fel a Mehen kígyó lényegét" - fogalmazott Gibson.

Bár a koporsóban nincs múmia, a feliratok tanúsága szerint nőt rejtett: neve Denit-ast, vagy Dent-ast volt. A radiokarbonos vizsgálatok szerint a perzsa uralom idején élt, így azt is kizárták, hogy a platánfából készült koporsó - ahogy azt a művészeti ábrázolások furcsasága miatt egyes egyiptológusok hitték - hamisítvány lenne. Mint kiderült, a kék rajzok egyiptomi kékkel készültek, így a szakértők végérvényesen megbizonyosodtak eredetisége felől.

Ahogy látható, a perzsa "agyelszívás" hatalmas színvonalcsökkenéssel járt az egyiptomi művészetek terén, miközben az Óperzsa Birodalom hatalmasat profitált a művészek érkezéséből. Diodórosz görög történetíró leírja, hogy Egyiptom meghódítója, Kambüszész az értékes kincsek mellett nagy számban vitt magával művészeket is birodalmába. A Szúza északi részén épülő palota alapításáról szóló feliratok beszámolnak arról, hogy I. Dareiosz a birodalom különféle részeiből hozatott mestereket és anyagokat: "Az aranyművesek médek és egyiptomiak voltak. Az ácsok egyiptomiak és szardeisziek (...) akik a falat díszítették, médek és egyiptomiak voltak".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár