2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Így járnak a becsületes megtalálók

2015. május 29. 15:18

A Régészet Napja alkalmából 2015. május 29-én a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában Puskás Imre Kulturális Örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár miniszteri elismeréseket adott át korábban ismeretlen, bronzkori régészeti leletek megtalálói számára. Mint elmondta, mivel a Békés és Zala megyei becsületes megtalálók nem bolygatták meg a régészeti helyszínt, hanem azonnal jelentették, nagy szolgálatot tettek a tudománynak, hiszen a szakemberek a leleteket az eredeti helyükön tudták megvizsgálni, így történeti értékük nem sérült.

A Régészet Napja alkalmából a tavaly Zala megyében előkerült bronzkori kincslelet és a Békés megyében felbukkanó, szintén bronzkori kard megtalálóinak – Benda Judit a középkori budai tanácsháza pincéinek rejtélyeiről tartott előadását követően – Puskás Imre Kulturális Örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár adta át a miniszteri elismeréseket.

Mint Puskás Imre kiemelte: a leletek megmentése fontos kihívás az örökségvédelemnek, hiszen sokan öncélúan próbálják meg eladni az általuk fellelt kincseket. „Egyre többen vannak, akik kedvtelésből, kíváncsiságból, haszonszerzésből fosztogatják ezen örökséget” - mondta, majd hozzátette: egy leletnek akkor marad meg az igazi értéke, ha azt a szakemberek az eredeti helyén, az eredeti pozíciójában vizsgálhatják meg. Ha ebből elmozdítják, a történeti értéke súlyosan sérül. „Ezért fontos, hogy szerencsére vannak olyanok, akik felmérik a jogkövető magatartás jelentőségét, annak a jelentőségét, hogy egy történeti kincsnek a múzeumban a helye” - fogalmazott a helyettes államtitkár, majd oklevéllel és pénzjutalommal ismerte el a jelenlévő két megtalálót.

2014-ben Zala megyében Szakál János, Szakál Tamás és Virág István véletlenül bukkant rá egy i. e. 1300-1200-ből való, tíz kilogramm össztömegű bronzkincsre, amely tíz sarlóból, két lándzsahegyből, hat nyak- és nyolc karperecből, négy fibulából, egy tokosbaltából és két, minden bizonnyal melldíszként szolgáló korongból állt. A fibula egyedi, eddig nem ismert, átmeneti formát mutat. A bronzkincs kiemelkedő értéknek számít, a korszak egyedülálló forrása, hiszen a régészek következtetni tudnak belőle a korabeli társadalom gazdagságára és a környező területekkel folytatott kereskedelemre. A kincsek az oklevelet átvevő Virág Istvánnak köszönhetően zalaegerszegi Göcseji Múzeum gyűjteményébe kerülhettek.

A Békés megyei Mezőberény mellett szintén tavaly egy bronzkori kard töredékei kerültek elő. Dombi Zoltán rögtön jelentette a felfedezést, s mivel nem bolygatta meg a helyszínt, a régészeti feltárás során kiderült, hogy a bronzkori kardot rituális okból törték több részbe, s temették el. Az ásatás során a kard még további öt része bukkant elő, valamint egy másik bronzkori kard is előkerült. A leletek a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumba kerültek.

Dombi Zoltán a Múlt-kor kérdésére elmondta, hogy 2014 júniusában egy esős-borongós időben indult motorozni Mezőberény határában, majd mikor leállította a motort, hogy sétáljon egyet, észrevette, hogy valami kiáll a 20-30 centiméteres kukoricával bevetett földből. Azonnal jelentette a mezőberényi szakembereknek, akik a helyszínen két, majd a feltárást követően még öt karddarabot találtak meg, köztük a csészeformájú markolatot. A közel háromezer éves kard tudomása szerint még vizsgálat alatt van.

Az elmúlt több mint egy évtizedben csaknem húsz személy részesült lelőhely, vagy lelet megtalálásáért, illetve megmentéséért elismerésben, ám a magyar állam idén pénzjutalomban is részesítette az eddig ismeretlen leletek bejelentőit, hiszen jogkövető magatartásukkal hozzájárultak hazánk régészeti örökségének megmentéséhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár