2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

8 ezer éves leleteket tártak fel Tiszapüspökinél

2014. június 25. 13:16 Múlt-kor

Az épülő M4-es autópálya leendő nyomvonalán, Tiszapüspöki határában a szolnoki Damjanich János Múzeum régészei az őskor számos időszakának maradványaira bukkantak. A Tiszapüspöki–Karancs-Háromág elnevezésű lelőhelyen végzett legjelentősebb felfedezések a Magyarország területén élt legkorábbi élelemtermelő kultúrához, a balkáni kulturális és gazdasági gyökerekkel bíró, nyolcezer évvel ezelőtt feltűnő Körös-kultúrához tartoznak.

Dr. Kertész Róbert, a szolnoki Damjanich János Múzeum ásatásvezető régésze a Múlt-kornak elmondta, hogy az M4-es autópálya nyomvonalán mintegy 16 ezer négyzetméteren folyó megelőző feltárási munkálatok egy hónapja zajlanak és szeptember közepéig tartanak. A feltárás közvetlenül a Tisza ártere mellett, egy magasparton folyik, olyan területen, amely egykoron kiválóan alkalmas volt a megtelepedésre, mivel még a legnagyobb árhullámok is elkerülték.

A szakember hozzátette: a lelőhely nem ismeretlen számukra, mivel 1999 és 2000 között a Damjanich János Múzeum két régésze, Dr. Csányi Marietta és Dr. Tárnoki Judit vezetésével folytak ásatások a törökszentmiklósi elkerülő útszakasznál, igaz, akkor a lelőhely alacsonyabban fekvő részét vizsgálták meg a szakemberek.

A jelenleg is zajló feltárási munkálatok során a szakemberek több korszakból - neolitikum, rézkor, késő bronzkor - is jelentős leletegyüttesekre bukkantak. A legfontosabb felfedezés egy kora újkőkori lakóház maradványa; ugyan ebből a korszakból a Kárpát-medence területén több mint egy tucat hasonló korú épületet találtak, viszont Tiszajenő és Szajol után ez a harmadik olyan ház, amelynek a padlóját is azonosították. A kutatók feltárták a külső járatszintet is, ami alatt egy 60-70 centiméteres humuszréteg húzódott. Ez utóbbi abban segített, hogy végre a Körös-kultúrát rétegtanilag is meghatározhassák a kutatók.

Kattintson a képre és nézegessen további képeket a feltárásról

Kertész Róbert a Múlt-kornak kifejtette: a nyolcezer éves, leégett ház omladékmaradványai között cölöp-és karólyukukat találtak, a közvetlenül mellette található egyik gödörben pedig a paticsfalnak egy olyan darabja is előkerült, amelyről kiderült, hogy díszítették. A Damjanich János Múzeum szakemberei a háztartás teljes leletanyagát megtalálták: pattintott kőeszközöket, körömcsípéssel díszített edénytöredékeket, illetve hombármaradványokat. A ház körüli hulladékgödrökben állatcsontok kerültek elő: egyebek mellett kecskekoponya, szarvasmarha-csontok, valamint kagylóhéjak és csigák, illetve a feltárás során oltár- és női idoltöredékekre is bukkantak.

A szakember szerint az ásatás egyik legérdekesebb lelete egy agyagból készült, a korból eddig ismeretlen balta, amely munkavégzésre alkalmatlan volt, így inkább presztízstárgyként értelmezhető. A kutató szerint minden bizonnyal az őskori közösség főnökének hatalmát jelző tárgy lehetett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Összegyűjtött leletanyagDemeter Orsolya egy csontvázat bont kiEgy nyolcezer éves, leégett lakóház maradványait bontják ki régészek Egy közel nyolcezer éves, kalászokkal díszített edénytöredékRégészek dolgoznak a lakóház maradványainálKertész Róbert ásatásvezető (b) és Farkas Tibor régész a lakóház maradványait bontják kiSomogyi Tibor egy koponyaleletet rajzol le

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár