2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült a búcsúlevél Rudolf trónörökös öngyilkosságáról

2015. július 31. 17:52 MTI

Egy osztrák bank széfjében megtalálták Vetsera Mária bárónőnek, Rudolf osztrák trónörökös szerelmének búcsúleveleit, amelyekről eddig úgy hitték, hogy megsemmisültek. Az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB), amelynek a dokumentumokat átadták, szenzációsnak nevezte a felfedezést pénteki közleményében.

"Nem tudtam ellenállni a szerelemnek" - írta a fiatal nő, aki szerelmével, a trónörökössel együtt 1889. január 28-án a Bécs melletti Mayerlingben véget vetett életének. Habsburg Rudolf, Ferenc József osztrák császár és magyar király fia és szeretője kettős öngyilkosságáról számos film, regény és színdarab készült. Rudolf feleségének, Stefániának írt rövid búcsúlevelén kívül azonban egyetlen eredeti levél sem maradt fenn - emlékeztetett az ÖNB.

A bécsi Schoellerbankban nemrég tartott leltár során viszont előkerült a Vetsera-család egy 1926-ban letétbe helyezett bőrkötésű barna mappája, benne fényképekkel és Vetsera Mária három kézzel írt búcsúlevelével. "Kedves Anyám! Bocsásd meg nekem, amit teszek! Nem tudtam ellenállni a szerelemnek. Vele egyetértésben azt szeretném, ha mellette temetnének el az allandi temetőben. A halálban boldogabb leszek, mint az életben" - írta a fiatal nő anyjához intézett levelében.

Édesanyján kívül Johanna (Hanna) nővérétől és Franz (Feri) öccsétől is elbúcsúzott a Maryként becézett lány, négy testvér közül a harmadik legidősebb, a búcsúleveleket Rudolf trónörökös pecsétjével lezárt borítékokban helyezték el. A mappában megtalálták a bárónő keresztlevelét, valamint halotti anyakönyvi kivonatának két példányát is. A történészek azt gondolták, hogy Vetsera Mária anyja megsemmisítette ezeket a leveleket. "A most előkerült eredeti példányok egészen különleges értékkel bírnak a történelmi kutatások számára"- áll a könyvtár közleményében.

A trónörökös és szeretője revolverrel elkövetett öngyilkosságának pontos részletei máig sem ismertek teljesen, sokáig valószínűnek tartottak egy kettős gyilkosságot is. Egyes kutatók szerint a liberális gondolkodású Habsburg Rudolfot fojtogatta a közeg és a házasság, amelyben élt, morfiumozott és szifiliszben szenvedett. Vetsera Mária mindössze 17 éves volt, amikor a nála 13 évvel idősebb, néhány hónappal korábban megismert szeretője oldalán meghalt.

Történetüket számos színdarabban és filmben feldolgozták, Terence Young 1968-as filmjében Catherine Deneuve és Omar Sharif játszotta a főszerepeket. A búcsúleveleket konzerválják, katalogizálják és digitalizálják, augusztustól a kutatók rendelkezésére bocsátják, közszemlére elsőként jövőre, a Ferenc József császár halálának 100. évfordulója alkalmából rendezett kiállításon teszik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár