2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

"Előbb lesz francia a Marson, mint egységes Németország"

2014. október 31. 15:30

Büszke arra, hogy vér nélkül sikerült lefektetni a szociális piacgazdaság és a demokrácia alapjait, de hazudna, ha azt állítaná, hogy ő vagy bármelyik munkatársa tudta, milyen láncreakciót indít be az 1989-es határnyitás - mondta Németh Miklós, a rendszerváltás előtti utolsó magyar miniszterelnök egy csütörtöki könyvbemutatón.

Az 1989-es határnyitással kapcsolatban a tanácsadók azt mondták, hogy annak csak 3-5 év múlva lesznek következményei, ám abból végül 3-5 hónap lett - mondta el Németh Miklós, a rendszerváltás előtti utolsó magyar miniszterelnök Oplatka András új, Németh Miklós - "Mert ez az ország érdeke" című könyvének bemutatóján Budapesten. Mint fogalmazott: a határnyitás csapatmunka volt, munkatársai nélkül az nem jöhetett volna létre, és senki sem láthatta előre, hogy milyen láncreakciót indít be.

A volt kormányfő négy személyt nevezett meg, mint akik nélkül a rendszerváltás nem valósulhatott volna meg: Mihail Gorbacsovot, az SZKP főtitkárát, Helmut Kohl német kancellárt, George Bush amerikai elnököt és a néhai II. János Pál pápát, akik szerinte felismerték azt a történelmi pillanatot, amit fel kellett ismerni. Németh Miklós az akkori eseményeket felidézve rámutatott, hogy a franciák egyáltalán nem örültek a német újraegyesítés gondolatának, sőt egy informális beszélgetésen az is elhangzott, hogy "előbb lesz francia ember a Marson, mint egységes Németország".

Így voltak ezzel a britek is, 1989-90 táján Margaret Thatcher brit kormányfő - Francois Mitterrand francia köztársasági elnökkel egyetemben - ugyanúgy komoly aggodalmakat táplált az egységes Németország jövőjére vonatkozóan. Németh Miklós ezzel kapcsolatban utalt a Margaret Thatcherrel való találkozására, mely során a Vaslady megjegyezte: annyira "szereti" a németeket, hogy el tudja őket képzelni két államban is.

Németh Miklós kijelentette: tiszta a lelkiismerete, s büszke arra, hogy vér nélkül sikerült lefektetni a szociális piacgazdaság, a demokrácia és a jogállam alapjait. Mint fogalmazott, a rendszerváltás hajnalán egy 40 éven át rosszul menedzselt, gazdaságilag alulfejlett ország volt mögöttük.

Az 1948. január 24-én, paraszti családba született egykori kormányfő 1976-ban lépett be a Magyar Szocialista Munkáspártba, 1987-ben választották meg a Központi Bizottság gazdaságpolitikai titkárává, majd Kádár János leváltása után, 1988-ban került be a Politikai Bizottságba, amelynek 1989. október 7-ig, a párt megszűnéséig volt a tagja.

A Németh-kormány 1988. november 24-én alakult meg, és 1990. május 23-ig volt hivatalban. Németh Miklós volt a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának utolsó, 13. elnöke, és a harmadik magyar köztársaság első miniszterelnöke, az ő kormányfősége alatt hozták meg a rendszerváltáshoz elengedhetetlenül szükséges törvényeket, bontották le a vasfüggönyt és tették lehetővé az NDK-s menekültek Nyugat-Németországba való távozását.

A rendszerváltást követően a politikus az 1990-es választásokon is indult, s függetlenként - az egykori pártfunkcionáriusok közül Szűrös Mátyás mellett - egyedül ő tudott mandátumot nyerni. 1991-ben lett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egyik alelnöke, mely tisztséget 2000-ig birtokolta.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár