2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a II. világháborús fogolytáborból német repülővel megszökő amerikai pilóta

2016. október 26. 10:50 MTI

Elhunyt 94 éves korában Robert A. Hoover, a második világháború legendás amerikai pilótája, aki annak idején egy német gépet elkötve szökött meg egy fogolytáborból. Hoover, aki a kaliforniai Palos Verdes Estates-ben lakott, kedden hajnalban halt meg. 

Bill Fanning, a család közeli barátja, szintén egykori pilóta a legkitűnőbbek közé sorolta Hoovert, aki tesztpilótaként is dolgozott az ötvenes-hatvanas években. "Minden pilóta példaképe volt. Bob próbálta ki az összes gépet" - idézte fel Fanning. "A repülés egy úttörőjét veszítettük el. Varázslatos dolgokat tudott művelni egy repülővel. Ő volt a legjobb" - méltatta Twitter üzenetében Buzz Aldrin, az Apollo 11 űrhajósa.

Hoover a II. világháborúban több mint ötven bevetésen vett részt, mielőtt gépét lelőtték. Megmenekült, de fogolytáborba került, ahonnan hónapokkal később egy német repülőgép elkötésével szökött meg, és biztonságban landolt Hollandiában. A pilóta több mint 300 repülőgép-típust vezetett pályafutása során, tesztelte többek között az amerikai P-80-as és F-84-es vadászgépeket, és a Bell X-1-es programban is részt vett, az egyik kísérőgépet vezette, amikor Chuck Yeager 1947-ben elsőként átlépte a hangsebességet. Később akrobatikus repüléseket végrehajtva vált népszerűvé a közönség körében.

A 90-es évek elején eltiltották a repüléstől egy orvosi vizsgálat után, de nem hagyta annyiban, bíróságon támadta meg a döntést, és 1995-ben kapott is egy korlátozott orvosi engedélyt. Nyomban fel is szállt és a floridai Daytona Beach fölött végrehajtotta egyik védjegyévé vált műrepülését. "Jó érzés volt megint repülni a honfitársaim előtt. Örülök, hogy túljutottam a nehezén, győzött az igazság és a méltányosság" - mondta akkor. Hoover számos kitüntetést kapott, és bekerült a repülés történetének száz hőse közé, akiknek 2003-ban állítottak emléket a repülés centenáriumi ünnepségén.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár