2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Huntington az amerikai identitásról

2005. május 29. 21:26

Samuel P. Huntington nemrég - az Európa Könyvkiadónál - magyarul is megjelent könyvének témája az amerikai nemzeti identitás kalakulása, változása és lehetséges fejlődése.

Samuel Huntington művei az Európa Könyvkiadónál:
A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása
Samuel P. Huntington politikatudós, a Harvard Egyetem professzora A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című, nagy vitákat kiváltó munkája után ismét fontos és provokatív könyvet írt. Figyelmét ezúttal a nemzetközi ügyekről az amerikai kulturális törésvonalakra fordítja, és azt vizsgálja, milyen komponensekből alakult ki, és milyen változásokon ment át az amerikai nemzeti identitás.

 

Huntington professzor politikatudósi, akadémiai tisztségeken kívül kormányzati pozíciókat is betöltött. 1986-87-ben az Amerikai Politológiai Társaság elnöke volt; 1977-78-ban, Jimmy Carter elnöksége alatt a Nemzetbiztonsági Tanács biztonsági tervezésért feleős koordinátora volt. Alapítója és hét éven át szerkesztője a Foreign Affairs folyóiratnak (melyben a civilizációk összecsapásáról szóló, híres elméletét is először kifejtette).

 

Legfontosabb kutatási területei: nemzetbiztonság, biztonsági stratégiai tervezés, polgári-katonai kapcsolatok; a fejletlen országok demokratizálódása, politikai és gazdasági fejlődése; kulturális tényezők a világpolitikában; az amerikai nemzeti identitás.


Ez utóbbi kérdéssel foglalkozik a Kik vagyunk mi?, Huntington professzor most megjelent könyve, melyben konzervatív szemszögből tekinti át az amerikai identitás gyökereit és változását a történelem során, részletesen foglalkozik az identitás szociálpszichológiai kérdéseivel (például azzal, hogy van-e szükség ellenségképre az erőteljes nemzeti önazonossághoz), a nemzetállamok és a nacionalizmusok kialakulásával, az amerikai bevándorlás történetével, illetve azzal a kérdéssel, hogy Amerikában miért maradt olyan átfogó a vallás szerepe. Ezután elemzi az amerikai identitást fenyegető nagy veszélyeket (multikulturalizmus, globalizációs tendenciák, az állampolgárság leértékelődése, az amerikai elitek "elnemzetietlenedése"), és rámutat, hogy közülük a legnagyobb Amerika lakosságának rohamos hispanizálódása, amely alapjaiban fenyegeti az amerikai kultúra központi értékeit.


Huntington professzor véleménye az, hogy Amerikának a multikulturalizmus korában is meg kellene oriznie, sőt újjá kellene élesztenie az angol nyelven, a protestáns értékeken, az individualizmuson, a vallásos elkötelezettségen és a jog tiszteletén alapuló "magkultúráját".

 

Samuel P. Huntington: Kik vagyunk mi? Az amerikai nemzeti identitás dilemmái
Európa könyvkiadó
677 oldal, 3800 Ft

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár