Turisták veszélyeztetik Hadrianus falát

2005. április 14. 11:11

Az angol régészek és szakértők most attól tartanak, hogy a turisták által okozot erózió könnyen tönkreteheti Hadrianus falának maradványait.

Korábban


Római geopolitika

Az angol-skót határon 7 millió fontot költenek az egykori Britannia határának felélesztésére. A tervek szerint a Hadriánusz fal környezetében újra egy olyan határrégió jöhet létre, mely fenntartható kapcsolódást jelent kelet és nyugat, város és vidék, helyi közösségek és turisták érdekei között.

A Világörökséghez tartozó fal mentén vezető ösvényt a védelem ellenére az elmúlt 18 hónapban vezetett túrán lehetett végigjárni. Az akció során, noha eredetileg csak 20 ezer fővel számoltak, közel 400 ezren éltek a lehetőséggel és taposták végig az ókori védvonal maradványait. 

Bár a Hadrianus Fal a program lezárása óta újra lezárt terület, továbbra is szerepel az UNESCO veszélyeztetett listáján, mert a szervezet szakértője, Peter Fowler szerint "Semmi sem történt, hogy megállítsák az eróziót."

A 74 mérföld hosszú Fal a Tyne & Wearben található Wallsendtől a cumbriai Solway torkolatáig (Bowness-on-Solway) húzódik. A Hadrianus császár által 122-ben építtetett védőfal mellett erődök maradványai, és egyéb veszélyeztetett régészeti értékek is találhatók, ám a szakértők szerint ugyanilyen veszélyeztetett a fal melletti élővilág is. "A károsodás azonban nem visszafordíthatatlan, és a megfelelő eljárások alkalmazásával a jövőben mindezeknek talán elejét vehetjük" - mondta el Fowler.

Címkék
Olvasta már a Múlt-kor történelmi magazin legújabb számát?
Kedvezményes előfizetés egy évre (4 szám)
Bankkártyás vásárlás esetén 25% kedvezmény

A 4. lapszámot ajándékba adjuk.

6368 Ft helyett

4776 Ft

Banki átutalás, csekkes fizetés esetén 20% kedvezmény

6368 Ft helyett

5085 Ft

Előfizetek a magazinra
kérdésem van az előfizetéssel kapcsolatban
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

X
Megjelent a Múlt-kor történelmi magazin 2017. őszi száma