2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turisták veszélyeztetik Hadrianus falát

2005. április 14. 11:11

Az angol régészek és szakértők most attól tartanak, hogy a turisták által okozot erózió könnyen tönkreteheti Hadrianus falának maradványait.

Korábban


Római geopolitika

Az angol-skót határon 7 millió fontot költenek az egykori Britannia határának felélesztésére. A tervek szerint a Hadriánusz fal környezetében újra egy olyan határrégió jöhet létre, mely fenntartható kapcsolódást jelent kelet és nyugat, város és vidék, helyi közösségek és turisták érdekei között.

A Világörökséghez tartozó fal mentén vezető ösvényt a védelem ellenére az elmúlt 18 hónapban vezetett túrán lehetett végigjárni. Az akció során, noha eredetileg csak 20 ezer fővel számoltak, közel 400 ezren éltek a lehetőséggel és taposták végig az ókori védvonal maradványait. 

Bár a Hadrianus Fal a program lezárása óta újra lezárt terület, továbbra is szerepel az UNESCO veszélyeztetett listáján, mert a szervezet szakértője, Peter Fowler szerint "Semmi sem történt, hogy megállítsák az eróziót."

A 74 mérföld hosszú Fal a Tyne & Wearben található Wallsendtől a cumbriai Solway torkolatáig (Bowness-on-Solway) húzódik. A Hadrianus császár által 122-ben építtetett védőfal mellett erődök maradványai, és egyéb veszélyeztetett régészeti értékek is találhatók, ám a szakértők szerint ugyanilyen veszélyeztetett a fal melletti élővilág is. "A károsodás azonban nem visszafordíthatatlan, és a megfelelő eljárások alkalmazásával a jövőben mindezeknek talán elejét vehetjük" - mondta el Fowler.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár