2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ókori kínai lovasok nyomában

2005. január 21. 12:37

Nemzetközi régészeti projekt keretében kínai és brit szakemberek az ókori Kína lótenyésztéséről végeznek kutatást. A Kínában feltárt leleteket DNS vizsgálatnak is alávetik, a csontok ásványi anyag és nyomelem tartalma alapján pedig a háziasítás és az állatgondozás ókori technikáiról is képet alkotnak.

A kínai és brit szakemberekből álló kutatócsapat az Északnyugat-Kína Shaanxi tartományában egy ókori sírkamrából felszínre került lócsontvázakon végez DNS vizsgálatot. A Kínai Kulturális Örökségvédelemi Hatóság engedélyével 2005 februárban kezdenek neki a munkának.

 

A leletek az i.e. 577-től i.e. 537-ig uralkodott Csin herceg, Jinggong 1-es számú sírjából származnak, amelyre Fengxiang megyében, Xi antól, a tartományi fővárostól 170 kilométernyire nyugatra bukkantak a kutatók. A herceg sírját 1976 és 1986 között tárták fel, és ez idő alatt a régészek 3500 értékes kulturális ereklyét találtak, annak ellenére, hogy az idők folyamán több mint 200-szor törtek be tolvajok a sírba. A 24 méterrel a felszín alatt lévő, 16 méter hosszú, 5.7 méter széles, és 4.2 méter magas halotti termet egy fából készült válaszfal osztja két részre. A keleti kamrát a herceg hivataláról mintázták, a hátsó, nyugati kamrát, pedig az étkezőjéről. Szintén Fengxiang megyében található az a temető, ahol 17 másik Csin herceg nyugszik. A Csin birodalom a Tavasz és az Ősz Korának (i.e. 770- i.e. 475) egyik legjelentősebb hatalma volt.

 

A Csin-hercegek terrakotta lovai

"A munkát a Peking Egyetemnek és Shaanxi Tartomány Régészeti Intézetének kínai, valamint a Cambridge Egyetem brit tudósainak közös csapata végzi" - nyilatkozta Li Gang, a Shaanxi Tartomány Kulturális Örökségvédelemi Hatóságának tisztviselője. A régészek adatbázisba rendezik a csontvázakból összegyűjtött minta jellemzőit, többek között a koponyák, a gerincoszlop, és a végtagok súlyának, méreteinek adatait. - "Egy cambridge-i laboratóriumot bíztunk meg a DNS-vizsgálattal, ezért a mintákat februárban Nagy-Britanniába szállítják" - közölte Sun Anna, Shaanxi Tartomány Régészeti Intézetének kutatója.

 

"Azért ezeket a csontvázakat választottuk a mintavételre, mert rendkívül frissek és, mert nem érte őket szennyeződés. Tavaly júniusban kerültek a felszínre." - tette hozzá Li. - "A vizsgálattól olyan eredményeket várunk, mint például a csontok ásványi anyag és egyéb nyomelem tartalma, amely segíthet megvilágítani hogyan szelídítették meg és táplálták az állatokat" - Ez lesz az ókori kínai lovakról szóló első összefüggő tanulmány, habár lóáldozatok nyomát és szekereket már korábban is gyakran találtak Észak-Kínában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár