2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Renoválják a pekingi Tiltott Várost

2004. július 19. 11:32

Az évente 7 millió látogatót vonzó pekingi palota, a kínai császárok egykori központjának restaurálása a 2008-as pekingi olimpiára készül el.

Korábban


Helyreállítják a hunok fővárosát

Tongwan az egyetlen hun főváros, amely épségben maradt ránk. Kínai régészek elhatározták: nemcsak a teljes várost, hanem annak természeti környezetét is helyreállítják - beleértve a sivatag erdősítését. Meggyőződésük továbbá, hogy a rejtélyes körülmények között felszívódott hunok utódai a magyarok - állítólag ezt bizonyítják ortodox keleti hitünk sámánisztikus vonásai, papírvagdosó szenvedélyünk, és híres fúvóshangszerünk, a suona.

Csalás a világ 7 új csodájáról zajló szavazáson

Az UNESCO internetes szavazást kezdett arról, hogy a mai kor embere mit tart a világ hét csodájának. Ám a szavazás lezárása előtt másfél évvel csalót kiáltanak.

Peace & Love a kínai nagy falon

A kínai nagy fal védői nem csupán rideg katonák voltak, hanem érző szívű, családos emberek. Legalábbis erről tanúskodnak azok a békét és szeretet jelentő karcolások, amelyeket kínai régészek találtak a falon.

Tienanmen tér: pekingi helyeslés

Tizenöt éve, 1989. június 4-én a pekingi vezetés katonaság bevetésével számolt le a kínai diákok demokrácia-mozgalmával, amelynek színhelye a Tienanmen tér volt.

A Peking központjában fekvő Tiltott Város a kínai Ming és Qing-dinasztia csácsárainak, összesen 14 Ming és 10 Qing császárnak adott otthont. 
 

A Ming és Qing-dinasztia idején közönséges halandó által nem látogatható palotát a Ming-dinasztiabeli uralkodó, Yongle császár kezdte építtetni 1407-ben. A 14 évig tartó munkálatok eredménye lenyűgöző már a méretével is: 101,2 hektáros területen több mint 9900 faszerkezetű palota, csarnok, pavilon, helyiség található benne.

 

A császári palotaegyüttes huszonnegyedik, utolsó császári lakóját, az akkor már régen detronizált Pu Jit, akinek életéről Bernardo Bertolucci világsikerű filmet is forgatott, 1924 novemberében kergették ki a palotából. 1925 októberében a palotában berendezték a Tiltott Város Múzeumát. 1949-től kezdődtek a restaurálási, állagmegóvási munkálatok. 1961 óta országos védelem alatt áll. 1987-ben az UNESCO felvette a világörökségi listára.

 

Az ereszcsatornák fölött kerámiából készült állatfigurák 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár