2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Náci beszállítócég a berlini holokauszt-emlékműnél

2003. október 27. 09:53

A berlini holokauszt-emlékmű építését leállították, mert a falfirkák elleni vegyszert gyártó cég egyik leányvállalata a náci koncentrációs táborok beszállítója volt.

Korábban

Vandálok a békéért
Vandalizmus áldozata lett Franciaországban egy brit nemzetközösségi háborús temető. Az iraki háború elleni tiltakozásként ismeretlen tettesek vörös festékszóróval Busht és Blairt becsmérlő, kritizáló feliratokat hagytak maguk után
A Bertelsmann feltárta náci múltját
2002. október 7-én a médiaóriás beismerte, hogy hazudott náci múltját illetően, és valójában Hitler uralma alatt zsidó foglyok rabszolgamunkájával tett szert hatalmas profitra
Rabszolgák és multik
Gyakran csak egy-két megszállott tényfeltáró dokumentarista munkájának köszönhető, hogy a társaságok néha mégis kiteregetik a szennyest.
A megsemmisítés mérnökei
A megvalósított Holokauszt a sokáig névtelenségben hagyott, ám morálisan, politikailag bűnösnek tekinthető szakértők hadainak agyszüleménye

Leállították a berlini holokauszt-emlékmű építését

Amint korábban már beszámoltunk róla a 27,6 millió euró összköltségű beruházás áprilisban kezdődött a Brandenburgi kapu és a Reichstag közelében lévő, négy futballpályányi területen.

A megnyitót a világháború európai befejeződésének 60. évfordulóján, 2005 májusában tervezik.

A Deutsche Welle tudósítása szerint azonban a berlini holokauszt-emlékhely kuratóriuma szombaton bejelentette, hogy azonnal leállítatja az emlékmű építését, mert a kivitelezésben részt vesz a falfirkák elleni védekezéshez vegyszert előállító Degussa cég, amelynek egykori leányvállalata, a Degesch látta el "Zyklon B" hidrogén cianid gázzal a koncentrációs táborokat.

2700 kisebb-nagyobb betontábla
Wolfgang Thierse, a kuratórium és egyben a német Bundestag elnöke elmondta, a kuratórium tudott arról, hogy a Degussa részt vett a második világháborúban. Álláspontjuk szerint azonban a düsseldorfi cég felelősen viszonyul múltjához, éppen amiatt adott kedvezőbb árajánlatot, hogy cáfolja a cég egykori leányvállalatának náci múltja miatt jogosan keletkezett társadalmi előítéletet. Többször pénzadományt is tett a holokauszt kárpótlási alapba, ezért nem szükséges kizárása a munkákból.

A beszámolók szerint azonban a kuratórium legutóbbi ülésén már olyan vélemény is elhangzott: "Nem megy, hogy valaki kétszer járjon jól a zsidók meggyilkolásával". Ezek után Wolfgang Thierse az ARD televízióban kijelentette: "Leállítjuk a munkálatokat és más graffiti elleni védelmet jelentő termék után fogunk nézni".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár