2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Mária Antoinette kivégzése

2003. október 16. 11:38

1793. október 16-án végezték ki Párizsban Mária Antoinette francia királynét, XVI. Lajos feleségét

Korábban

210 éves a guillotine
1792. március 25-én fogadta el a francia Nemzetgyűlés a halálos ítéletek végrehajtási eszközeként a nyaktilót, a guillotine-t.
"Louis Capet" 210 éve lett nyaktiló áldozata
Saint Just 1792. november 13-ai beszédében így érvelt: "A magam részéről nem látok középutat: ennek az embernek uralkodni vagy meghalni kell."
A Bastille históriája
A forradalom kitörése napján mindössze hét rabot őriztek a Bastille-ban
Királyi orgia, avagy a monarchia lejáratása
A francia forradalom eddig eltitkolt okai
La Fayette amerikai díszpolgár lett
Az amerikai kongresszus amerikai díszpolgárrá avatta La Fayette márkit, az amerikai függetlenségi háború és a francia forradalom hősét

XVI. Lajos

Marie-Antoinette Lotharingiai Ferenc német-római császár és Mária Terézia Habsburg császárnő és magyar királynő 11. gyermeke volt. 1755. november 2-án született Bécsben. 1770-ben, 15 évesen adták férjhez XV. Lajos francia király unokájához, a nála egy évvel idősebb dauphinhez, a későbbi XVI. Lajoshoz. A politikai házasság fő célja az évszázados osztrák-francia ellentétek megszüntetése volt. Lajos - férjként éppúgy, mint 1774-es trónra lépése után uralkodóként - félénk, határozatlan és figyelmetlen volt, főleg a vadászat és az asztalosmesterség érdekelte.

A királyné a léha udvari szórakozásokba vetette bele magát, kegyencei társaságában esztelen költekezésekbe kezdett, olyannyira, hogy leveleiben még anyja, Mária Terézia is mértéktartóbb életre intette. Miután a királyné bátyja, II. József császár inkognitóban Párizsba látogatott és a dinasztia folytatása érdekében rábeszélte sógorát egy kisebb műtétre, négy gyerekük (2 fiú és 2 lány) született, ám ez sem az uralkodó pár kapcsolatán, sem a királyné életmódján nem sokat változtatott. Mária Antoinette kezdeti népszerűsége hamar elenyészett, ellenfelei házasságtöréssel vádolták meg, a botrány az 1785-86-os nyaklánc-per idején tetőzött, bár ebben teljesen ártatlan volt.

Mária Antoinette

A nemesség ezután a kormány minden reformjavaslatával szembeszállt. A válság idején Mária Antoinette határozottabbnak bizonyult, mint Lajos. A Bastille ostromakor, 1789. július 14-én nem tudta férjét rávenni, hogy keressen menedéket a hadseregnél, de ősszel meggyőzte, szálljon szembe a Nemzetgyűléssel, amely a feudális és királyi kiváltságok eltörlését követelte. Emiatt ő lett a népi agitátorok céltáblája, Madame Vétónak nevezték, s lehet, hogy ők adták a szájába a hírhedt mondást: "Ha nincs kenyere a népnek, egyen kalácsot!" Viszonya a svéd Hans Axel von Fersen gróffal is ismertté vált.

1789 októberében a királyi családot arra kényszerítette a tömegek fellépése, hogy Versailles-ból Párizsba, a Tuilleries palotájába költözzék, ahol a forradalom túszai lettek. Később Marie-Antoinette titkos tárgyalásokat kezdett Mirabeau gróffal, a Nemzetgyűlés mérsékeltjeinek vezetőjével, a korona tekintélyének helyreállítása céljából, de nem igazán bízott benne, s nem követte annak tanácsait.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár