2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megmenekültek az Óz, a csodák csodájában szereplő piros cipellők

2016. október 25. 10:45 MTI

Sikerrel járt a Smithsonian Múzeum adománygyűjtő akciója: összegyűlt a 300 ezer dollár (84 millió forint), amely az Óz, a csodák csodája című 1939-es filmklasszikusból ismert filmben szereplő piros cipellők megőrzéséhez szükséges. 

A múzeum egy hete indította adománygyűjtését a Kickstarter honlapon, hogy előteremtse a pénzt a musical végén Dorothy lábán látható piros cipők megfelelő elhelyezésére. A Smithsonian közleménye szerint a kitűzött 300 ezer dolláros célt vasárnap estére érték el, hála a hat kontinens 41 országából adakozó 5300 támogatónak.

A piros cipellők az Amerika Történeti Nemzeti Múzeum gyűjteményének legnagyobb becsben tartott tárgyai között szerepelnek. A múzeum a korszerű technológia segítségével olyan vitrinben kívánja elhelyezni a cipőket, amely lehetővé teszi, hogy a jövendő generációk is megcsodálhassák azt. A nevezetes lábbelit Gilbert Adrian, az MGM-stúdió vezető jelmeztervezője készítette. Bár a cipők a filmvásznon élénkpirosnak látszanak, a valóságban rubinvörösek, mert ha piros lett volna a színük, azt a korabeli színes filmtechnika világítása narancssárgává változtatta volna.

A hét évtizeddel ezelőtti forgatáshoz több pár készült a piros cipőből. A jelenlegi tudásunk szerint fennmaradt öt pár egyike van a washingtoni múzeum birtokában. Az értékes relikviák egyikét 2011 májusában, Debbie Reynolds színésznő gyűjteményének árverésén 612 ezer dollárért adták el. Az amerikai filmakadémia tervezett múzeuma számára pedig hollywoodi hírességek egy csoportja - köztük Steven Spielberg és Leonardo DiCaprio - vásárolt meg 2012-ben egy árverés előtt egy előzetesen 2-3 millió dollárra becsült párat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár