2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kitűnő állapotban fennmaradt, 4000 éves sírra bukkantak Egyiptomban

2016. február 25. 17:49

Az Alabama Egyetem egyiptomi-amerikai kutatócsoportja tisztítási munkálatok közben I. Szenuszert (kb. i. e. 1971-től 1926-ig uralkodott) piramisától délre ráakadt a fáraó pecsétvivőjének jó állapotban megmaradt sírjára.

Mohamed Juszef, a dahsúri régészeti lelőhely igazgatója az Ahram Online-nak elmondta, a sír a Középbirodalom idején uralkodó XII. dinasztia, azon belül is a második fáraó, I. Szeszunert fáraó uralkodásának időszakára datálható. A temetkezési helyet, amelyhez egy vályogtégla-feljáró is kapcsolódik, a nekropolisz alapkőzetébe vájva találták meg. A sírt a falakra vésett, az elhunytat istenek előtt munka közben, valamint családjával töltött perceiben megörökítő ábrázolások tarkítják. A régészcsapat már gőzerővel dolgozik azon, hogy minél többet megtudjunk a sírról és az abban eltemetett férfiról.

Sarah Parcak, az Alabama Egyetem régészeti missziójának vezetője elmondta, hogy a csoport számos egyiptológust képez ki, hogy naprakészen tudják használni a leletek dokumentációja és megőrzése során alkalmazott legújabb technikákat és módszereket, és megismerjék a műemlékek védelmét ellátó műholdakat.

A Középbirodalom el-Listben található nekropoliszában a királyi család, valamint az elit tagjai fekszenek. I. Amenemhat és I. Szenuszert nagyobb piramisait több, az uralkodócsalád tagjaihoz tartozó kisebb építmény, valamint a legfőbb kormányzati tisztségviselők masztabái veszik körül.    

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
A sír bejárati kapujaA sírfal egy darabja

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár