2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Gigantikus náci alagútrendszer ismeretlen részeit találhatták meg

2015. szeptember 30. 12:17 MTI

Egy lengyel amatőr kutató azt állítja, hogy további, eddig nem ismert részeit fedezhette fel Alsó-Sziléziában a Riese (Óriás) nevű rejtélyes földalatti komplexumnak, a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb befejezetlen építkezésének, és "nem zárható ki, hogy ott még van valami". 

Krzysztof Szpakowski hobbikutató állítólagos felfedezéséről a TVN24 lengyel hírtévé számolt be kedden, hozzátéve, hogy az amatőr kincsvadász a gigantikus komplexum három "részlétesítményét" találhatta meg. A Riese komplexumot a nácik építtették részben koncentrációs táborok foglyaival az alsó-sziléziai Bagoly-hegységben. A befejezetlenül maradt óriásberuházás pontos célja nem ismert, egyes feltételezések szerint talán egy csodafegyver gyártóbázisának szánták a "földalatti városként" is emlegetett, 200 hektár alapterületű alagút- és járatrendszert.

Walbrzych (egykori német nevén: Waldenburg) város közelében közben folynak az előkészületek annak az állítólagos náci páncélvonatnak a keresésére, amelynek létét két - egy lengyel és egy német - amatőr kincsvadász bizonyítottnak véli. Hétfőn a lengyel hadsereg tűzszerészei, vegyi és sugárzási szakértői kezdték átvizsgálni az érintett, a növényzettől már megtisztított területet, hogy megállapítsák, nincsenek-e egy méter mélységig a földben olyan anyagok - például aknák, hátramaradt háborús lövedékek -, amelyek veszélyesek lehetnek a környékbeli lakosokra és a látogatókra.

A lengyel rádió angol nyelvű honlapja szerint a katonai "előőrs" szombatig folytatja a Wroclaw-Walbrzych vasútvonal mentén fekvő "lelőhelyen" a vizsgálatokat, amelyekről később tesznek közzé jelentést. A Radio Poland úgy tudja, hogy a hadsereg számos további vizsgálat elvégzését tervezi az év végéig. A "náci aranyvonat" megtalálását bejelentő két amatőr kincsvadásznak egyébként meggyűlhet a baja az igazságszolgáltatással, mert a lengyel műemlékvédelmi felügyelet regionális vezetője feljelentést tett ellenük, amiért "a szükséges engedélyek nélkül végeztek földradar-vizsgálatokat". Barbara Nowak-Obelinda nem titkolta, hogy a feljelentés fő célja a további leendő kincsvadászok elrettentése. "Nem akarjuk, hogy olyan kincskeresők árasszanak el bennünket, akik semmibe veszik az előírásokat" - mondta a Gazeta Wyborcza című lapnak még a múlt héten.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár