2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szembenéznek kommunista múltjukkal a bolgárok

2015. május 28. 11:35 MTI

Bulgária hozzáférhetővé teszi a kommunista katonai titkosszolgálatok archívumait a kutatók és az újságírók számára - jelentette be szerdán az ország védelmi minisztere. Nikolaj Nencsev emellett azt is közölte, hogy elrendelte harmincezer titkosszolgálati akta átadását a kommunizmus idején végzett ügynöki tevékenységet vizsgáló polgári bizottságnak.

"Bulgáriának teljes egészében fényt kell derítenie a kommunizmus elnyomó struktúráira" - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy országának meg kell szabadulnia a korszak "titkaitól". A balkáni országban az egykori ügynökök vagy besúgók nevének felfedése elvileg nem járhat jogi következményekkel az érintettek számára. Ennek dacára 2011-ben bolgár diplomaták tucatjait rendelték haza titkosszolgálati múltjuk miatt.

A katonai hírszerzés egykor készített aktáit a többi hasonló archívummal ellentétben eddig arra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra, hogy így próbálják titokban tartani a külföldi ügynökök kilétét. Evtim Kosztadinov, a 2007-ben felállított bizottság vezetője jelezte, hogy a szóban forgó személyek neve továbbra is rejtve marad. Bulgáriát a Szovjetunió összeomlását megelőzően Moszkva leghűségesebb szövetségeseként tartották számon. Az ország 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz, 2007-ben pedig az Európai Unióhoz, azonban máig nagyban függ az orosz energiától.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár