2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

400 év után szabadulna a brit uralkodótól a karibi sziget

2015. március 25. 08:51

Barbados azt fontolgatja, hogy közel négy évszázaddal az angol gyarmatosítás után jövőre államformát vált, így a jövőben már nem II. Erzsébet, illetve az őt követő brit uralkodó lenne a kis karibi állam vezetője.

Nagy lépésre készül Barbados: ha minden a tervek szerint alakul, a Karibi-térség szigetállama az 1966-os függetlenség elnyerésének jövőre esedékes 50. évfordulója alkalmából parlamentáris monarchiából köztársasággá alakul, élén ceremoniális jogokkal felruházott államfővel. Freundel Stuart barbadosi kormányfő a Demokratikus Munkáspárt (DLP) tisztviselői előtt vasárnap arról beszélt, hogy az alkotmány megváltoztatására egy éven belül sor kerül.

"Ez egy újabb lépés a nemzetté válás folyamatában" - közölte George Pilgrim, a párt főtitkára, aki azt is elmondta, a kormány nem számít arra, hogy a javaslatot bárki is ellenezné. "A miniszterelnök úgy fogalmazott: nagyon furcsa az a helyzet, amikor 2015-ben valaki kiáll és hűséget esküszik Őfelsége, a királynőnek" - tette hozzá.

Az államforma megváltoztatása nem jelenti azt, hogy Barbados megszakítaná kapcsolatait az Egyesült Királysággal, a karibi ország a Nemzetközösségnek ugyanúgy tagja marad a jövőben. A brit monarchia hivatalos honlapján az áll, hogy a királynő nem foglalkozik a barbadosi kormány napi szintű ügyeivel, de "ugyanúgy fontos ceremoniális és szimbolikus szerepet játszik" az ország életében. "A királynő kapcsolata Barbadossal különleges. Minden kötelességét Barbados királynője, s nem mint az Egyesült Királyság uralkodója nevében végzi" - írják.

Barbados újkori története 400 évre nyúlik vissza. Az akkor lakatlan szigeten brit tengerészek szálltak partra 1625-ben a mai Holetown helyén. A brit telepesek 1627-1628-as érkezése és a függetlenség 1966-os elnyerése között a sziget megszakítatlan brit uralom alatt állt, majd az éveken át tartó békés demokratikus átmenet után 1966. november 30-án Barbados független állam lett a Nemzetközösségen belül. A jelenlegi brit uralkodó utoljára 26 éve, 1989-ben kereste fel a szigetállamot a barbadosi parlament fennállásának 350. évfordulója alkalmából. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár