2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fidzsi kiveszi zászlajából a Union Jacket

2015. február 3. 14:03 MTI

A Fidzsi-szigeteken, az egykori brit gyarmaton kiveszik az ország nemzeti zászlajából az Egyesült Királyság zászlóját, népszerű nevén a Union Jacket, amelyet a csendes-óceáni térséget jobban jellemző jelképpel váltanának fel - erről számolt be kedden az állam kormányfője. 

Voreqe Bainimarama, aki a zászló megváltoztatásának tervéről először 2013 szilveszterén mondott üzenetében beszélt, hivatalosan megerősítette e szándékot, amikor megnyitott egy jogvédő irodát a főváros, Suva közelében.

Azt hangoztatta, hogy az elmúlt két évben az állam első demokratikus választásának megtartásával voltak elfoglalva, az új demokrácia megvalósulásával pedig folytatni lehet azt a programot, amelyet 2013 elején meghirdettek, hogy egy olyan jelképet fogadjanak el, amely nagyobb összhangban van a 21. századba vezető törekvéseikkel.

"Ki kell cserélni jelenlegi zászlónkon az idejétmúlt, nem időszerű jelképeket, beleértve a gyarmati múlthoz köthetőket. Az új zászlónak modern és valóban független nemzetként kell tükröznie Fidzsi jelenlegi helyét a világban" - mondta a miniszterelnök. Hozzátette, hogy a jelenlegi zászló a britek, a volt gyarmatosítók jelképe, a 21. században már nem vonatkozik a Fidzsin élőkre.

Fidzsit 1874-ben gyarmatosította Nagy-Britannia. A Csendes-óceán déli részén elhelyezkedő állam 1970. október 10-én vált függetlenné. Az ország azóta is használja azt a nemzeti zászlót, amelyben kék mezőben a bal felső sarokban volt a Union Jack és mellette a gyarmati időket idéző pajzs. Az újat várhatóan az október 10-i nemzeti ünnepen vonják majd fel először.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár