2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csőtörés tárta fel a keresztesek képeit

2014. május 15. 17:58

Keresztes lovagok és középkori lovegrendek címereit ábrázoló falak váltak láthatóvá egy jeruzsálemi menedékházban a puszta véletlennek köszönhetően.

A festményeket egy francia gróf, a magát a keresztesek örökösének tartó Marie Paul Amédée de Piellat készítette a 19. század végén. A francia előkelő gyakran megfordult Jeruzsálemben, az ő nevéhez fűződik a Szent Lajos Menedékház megépítése (1879-1896), amit a hetedik keresztes hadjáratot vezető IX. (Szent) Lajos francia királyról (1226-1270) neveztek el.

Az első világháború idején a menedékház az oszmán-törökök irányítása alá került, akik fekete festéket öntöttek a falakra. A gróf hamarosan visszatért Jeruzsálembe, hogy restaurálja a falakat, ám még azelőtt elhunyt, hogy azt befejezhette volna. A festményeken keresztes lovagok láthatók teljes harci pompában, de középkori lovagrendek címereit, illetve a francia keresztesek családjainak neveit is ráfestették a falakra.

A menedékház raktárhelyiségének átrendezése után az intézményt működtető apácák újra felfedezték a festményeket, amelyek egy része csőtörés következtében vált láthatóvá - számolt be az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA). Az IAA szakemberei jelenleg a falak tisztítását végzik. Közölték: nem tervezik, hogy a turisták előtt is megnyitják a helyiséget, mivel a menedékház falai között a mai napig krónikus és gyógyíthatatlan betegeket ápolnak. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár