2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Két újbirodalmi sírt mutattak be Szakkarában 

2014. május 9. 10:19 MTI

Az óegyiptomi Újbirodalom korából származó két sírt mutatott be az egyiptomi régészeti minisztérium a Kairóhoz közeli szakkarai nekropoliszban.

Mohamed Ibrahim régészeti miniszter a helyszínen kiemelte: a katonai vezetőket rejtő két sír arra utal, hogy Memphisz - melynek Szakkara volt a temetőkörzete - az Újbirodalomban (i. e. 1550-1070) is fontos központ maradt azután, hogy a főváros a déli Luxorba került át.

Az egyik sír az Újbirodalom kései szakaszából származik, és egy Paszer nevű előkelőt rejt, aki a katonai archívum vezetője és idegen országokat járó királyi küldött volt - magyarázta Ola el-Aguizy, a Kairói Egyetem régészcsapatának vezetője.

Az idén felfedezett sír jó állapotban megmaradt domborműveket őriz, néhol még a kék, vörös és sárga festés is látszik. Szobrok örökítik meg az elhunyt gyászoló feleségét, valamint Paszert és gyermekeit, amint áldozatokat mutatnak be az isteneknek. A kutatók szerint a sír dekorálása félbeszakadhatott, feltehetően Paszer idő előtti halála miatt.

A másik nyughely egy Ptámesz nevű katonai vezetőé és főkincstárnoké volt, aki I. Széthi és híres fia, II. Ramszesz uralkodása (i. e. 1290-1279, majd 1279-1213) alatt élt - mondta Ola el-Aguizy, hozzátéve: a sír létéről már régóta tudtak, de feltárása csak három éve történhetett meg. A sírban többek között vörössel festett halászjelenetekre bukkantak, de megtalálták az elhunyt titulusainak felsorolását is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár