2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

125 éve született Hitler

2014. április 20. 12:35

Százhuszonöt éve, 1889. április 20-án született az ausztriai Braunauban Adolf Hitler, a náci Harmadik Birodalom Führere, aki a holokauszt felelőseként és a második világháború kirobbantójaként sok millió ember halálát okozta.

Branau, Bécs, München

Apja vámtisztviselő volt, így a család gyakran költözött. Adolf Passauban, Lambachban és Linzben végezte iskolai tanulmányait, amelyekkel 1905-ben felhagyott. Tizennyolc évesen sikertelen felvételi vizsgát tett a bécsi Művészeti Akadémián, a következő időszakban képeslapok festéséből tartotta fenn magát.

Bécsi éveiben nagy hatást gyakorolt rá a nagynémet mozgalom, amely az összes német egy birodalomba való egyesítését tűzte ki célul, kizárva onnan a nem német (magyar, zsidó, szláv stb.) elemeket. A császárvárosban kedvelte meg Wagnert is, akiben a germán mitológia újjáteremtőjét látta. 1913-tól Münchenben festett, képeit később előszeretettel hamisították. Érdeklődése az építészet felé fordult, bár tanulmányokat e téren sem folytatott - gigantomán elképzeléseit hatalomra jutása után többek között Albert Speer ültette át a valóságba.

Hitler és Mussolini (1934, Velence)

Az első világháborúban önkéntesként harcolt a nyugati fronton, ahol kétszer megsebesült és kétszer megkapta a Vaskeresztet. 1918 novemberében tért vissza Münchenbe a hadsereg ügynökeként és propagandistájaként, ekkor derült ki, hogy remek szónok, aki könnyen hat az emberekre. Egyre erősödött benne az elhatározás, hogy politikai pályára lépjen, s 1919 őszén tagja lett a Német Munkáspártnak.

A pártnak, amely az ő javaslatára a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) nevet vette fel, 1921 júniusában már teljhatalmú elnöke (Führere) volt. Ő alakította ki az NSDAP jelképrendszerét: a barna ing viselését, az ősi jelképnek számító horogkereszt fehér körben vörös zászlóba helyezett változatát, a felemelt jobbkarral való Heil Hitler! köszöntést.

Az NSDAP 1923-ban sikertelenül próbálta megragadni a hatalmat Bajorországban (müncheni sörpuccs), Hitler a börtönben írta meg Mein Kampf (Harcom) című munkáját. Ebben fogalmazta meg ideológiai-politikai elképzeléseit: a fajilag felsőbbrendű, az egész világ fölötti uralomra hivatott németek egy birodalomban történő egyesítését, "életterük" megteremtését, a versailles-i békerendszer szétzúzását. Ehhez szerinte szükséges a német nép "fajtisztaságának" megóvása az idegen, nem árja elemektől, mindenekelőtt a zsidóktól, továbbá az, hogy a nép rábízza magát a nagy feladat megoldására képes vezérre. Azt is deklarálta, hogy e harcban minden eszköz megengedett.

Hitler élettársa, későbbi felesége, Eva Braun társaságában

Hitler a kirótt öt év helyett 13 hónap után, 1924 decemberében szabadult. Pártját talpra állította, az 1927-es müncheni pártnapok már külsőségeiben is igazi náci rendezvények voltak zászlókkal, alakzatban menetelő egységekkel, barna inget viselő tagsággal. Az NSDAP az 1928-as választásokon még csak 12 képviselői helyet szerzett, de a nagytőke támogatásával és féktelen demagógiával ezt a nagy gazdasági válság idején, 1930-ban már 107-re tornázta fel. A párt tovább erősödött, s Hitler, aki a német állampolgárságot 1932-ben kapta meg, az abban az évben rendezett választások után már a legerősebb parlamenti erő élén állt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár