2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római kori települést tárnak fel Angliában

2014. március 28. 19:18

Javában zajlanak az északnyugat-angliai Maryport római kori erődje melletti polgári település régészeti munkálatai hivatásos régészek és önkéntesek részvételével.

A Solway Firthre néző, sziklára épült erődöt az időszámításunk szerinti 2. században hozták létre, abban az időben, amikor a római hadsereg megjelent a mai Cumbria megye területén. Az Oxford Archaeology (OA) jelenleg önkéntesek segítségével a maryporti erőd melletti település maradványait tárja fel, abból a célból, hogy közelebbi képet kapjanak a polgárváros mindennapjairól.

A maryporti (Alauna) erődöt 122 körül, Hadrianus római császár uralkodása idején (117-138) építették, s a Hadrianus-fal nyugati végének part menti védelmét biztosította. A polgári település az erődtől északkeletre fekszik, s szakértők szerint ez lehet az eddigi legnagyobb ismert település a fal mellett.

Joseph Robinson az 1880. évi feltáráson

Ma legelő borítja, de a geofizikai mérések nyomán a kutatók tudni vélik, hogy a település hosszú parcellákra van osztva, s egy 420 méter hosszú út vezet az erőd kapujáig. Az elmúlt években számos ásatást végeztek Maryportnál, de átfogó, szisztematikus feltárásra egészen mostanáig nem került sor.

"Ez egy nagyon jelentős vállalkozás...a Római Birodalom polgárvárosairól nagyon keveset tudunk, mivel a korábbi kutatások szinte kizárólag a hadseregre fókuszáltak" - fogalmazott Niger Mills, a World Heritage and Access at the Hadrian’s Wall Trust igazgatója. "A polgári élet megismerésével egy még kerekebb képet kaphatunk a római korról és a határvidéken folyó életről" - tette hozzá.

Az 1870-ben feltárt, Jupiternek felajánlott 17 oltárkövön olvasható feliratok szerint az erődnél a birodalom távoli - a mai Spanyolország és Németország - részeiről érkező katonák is állomásoztak. Egy évtizeddel később Joseph Robinson brit régész egy négyszögletes és egy hozzákapcsolódó kör alakú építményt, valamint néhány oltártöredéket tárt fel, illetve egy 2. századi, 8,4 méter magas római templom maradványai is előkerültek.

A jelenleg is zajló ásatások

A Newcastle Egyetem kutatói most azt vizsgálják, hogy a kör alakú építmény templom volt-e, s hogy a feltárt oltárok esetleg innen származnak-e. "Nagyon kevés ilyen stílusú templomot találtunk eddig, így sokat nem tudunk rólunk" - mondta el John Zant brit régész. "Úgy véljük, valószínűleg kifejezetten a katonai tábor lakói számára épült, de hamarosan a civil lakosság is elkezdte használni" - tette hozzá.

Az Oxford Archaeology szakemberei által tavaly ősszel megnyitott négy régészeti szelvény mindegyikében találtak épületmaradványt, az egyikben egy 20 méter hosszú, 5 méter széles építményt, három helyiséggel. Ezt nagyjából i.sz. 200 körül építették és 2-300 évig használták, valamikor a késő római kor végén hagyták el. "Továbbra sem tudjuk, mire használták, de valószínűleg többfunkciós lehetett, az egyik elképzelés szerint az utcára néző terem üzlethelyiség volt" - fejtette ki Zant.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár