2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A francia vasút mint fogaskerék a náci gépezetben

2014. február 24. 11:27 MTI

Tárgyalásokat kezdett Franciaország és az Egyesült Államok annak érdekében, hogy kárpótláshoz jussanak a holokauszt azon áldozatainak hozzátartozói, akiket a második világháború idején, 1942 és 1944 között a francia vasúton (SNCF) szállítottak koncentrációs táborokba.

Az érintett családok ügyvédje az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy miután tavaly informális megbeszélések folytak a témáról, e hónap elején már diplomáciai tárgyalásokat indítottak. Stuart Eizenstat ugyanakkor nem árulta el a tárgyalások részleteit.

Az Egyesült Államokban korábban törvénytervezetet nyújtottak be a témával kapcsolatban. Az előterjesztő, Charles Humer szenátor szerint az SNCF 76 ezer embert - zsidókat, az ellenállás tagjait, valamint kis számú amerikai hadifoglyot - szállított koncentrációs táborokba, és mindössze három százalékuk maradt életben.

Három évvel ezelőtt az SNCF maga is elismerte, hogy a nácikkal együttműködő Vichy-rendszer idején "fogaskerék volt a náci gépezetben". A francia deportáltak családjainak kárpótlására már működik egy rendszer Franciaországban, és Párizs washingtoni nagykövetségének tájékoztatása szerint most arról folynak a tárgyalások, hogyan lehetne ezt kiterjeszteni más országok állampolgáraira is.

Az SNCF szerződésektől eshet el az Egyesült Államokban, ha nem fizet kárpótlást. Az Egyesült Államokban más vasúttársaságok, így a MÁV ellen is nyújtottak be kereseteket a deportálásokban játszott szerepük miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár