2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy monumentális festmény újjászületése - a restaurálás II.

2014. február 21. 10:01

Volt egyszer egy festmény, mely most - tehetséges restaurátor-kezeknek hála - Csipkerózsika-álmából ébred. Egy monumentális festmény története következik (9. rész)

A lehető legpontosabban szabták be a hiányokba ezeket a vászondarabokat, majd széleiket térkitöltő ömledékragasztóval ragasztották az eredeti vászonhoz. Ezeket a javításokat is megtámasztották hátulról, néhol több rétegben is a konzerváló anyaggal átitatott foltokkal.

A festmény eredeti vakkerete nem maradt fenn, de a Magyar Nemzeti Galéria raktárában őriztek egy korábban készült ékelhető vakkeretet, melyet a festmény korábban elmaradt restaurálásához készítettek. Ezt a keretet összeállították és ráhelyezték a lefektetett képre. Méretei egyeztek a festmény méreteivel, de az egy részből készült felső íves rész nem volt alkalmas a szakszerű feszítéshez. A vakkeret felső ívének átalakításával és megerősítésével alkalmassá vált a vászon biztonságos megtartására és a festményt megfelelően rá lehetett feszíteni.

A felfeszített képet pár napig megfigyelés alatt tartották, hogyan helyezkedik a vakkereten, majd utánékelték, tovább feszítették. Azoknál a nagy szakadásoknál, ahol a hiányokat vászonpótlással oldották meg, az eredeti vászon deformálódása miatt helyi hullámosodások alakultak ki. Ezeket nedves vasalással simították ki, de valószínű, hogy idővel "emlékezni" fog a vászon a hosszú ideig beállt állapotára és ezért a hullámosodás állapota visszaállhat.

A felfeszített képet felületi konzerválás előtt megtisztították a szennyeződésektől és az eredeti lakkmaradványoktól. A tisztítás nedvessége száradáskor segített a vászon strukturájának kifeszülésében. Bizonyos, hogy az eredeti vászon hordozó megfelelően ellátja feladatát, de az anyag szerekezete meglazult az idők során a feszített állapotnak köszönhetően, fény elé tartva láthatóvá vált az alapozott vászon sűrű hajszálrepedezettsége.

Ezt az állapotot felületi konzerválással javították. A konzerválás rögzítette az esetlegesen meglazult alapozást és festékréteget a hordozóhoz, a repedéshálón bejutó konzerváló anyag az eredeti vászon szálait is erősítetette. Ezzel a mukafolyamattal befejeződött a konzerválás menete. Az esztétikai helyreállítás során a retust és a rekonstrukciós festést olajfestékkel, illeszkedő módon végezték, így a restaurált kép az eredeti állapothoz legjobban hasonlíthat.

Az így elkészült képet zárólakkal látták el. A képet fényesre kellett lakkozni, mert alaptónusa sötét, így mattabb lakkozással "megvakult" volna, elvesztette volna mélységét, terét. A teljes restaurálást követően elkészült a festmény díszkerete. A nagyszerűen kivitelezett munka eredményeként a különleges jelentőségű olajfestményt eredeti pompájában csodálhatja meg a közönség február 21-től a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár