2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Egy monumentális festmény újjászületése - VII.

2014. február 19. 17:45

Volt egyszer egy festmény, mely most - tehetséges restaurátor-kezeknek hála - Csipkerózsika-álmából ébred. Egy monumentális festmény története következik (7. rész)

Zichy az 1870-es évek utolsó éveiben rézkarcot is készített Párizsban a festményről, melyek révén a festmény széles körben ismertté vált. A három méretben nyomtatott lapjainak dedikációjára való felkérést Erzsébet királyné elfogadta. A kép e sokszorosított formában terjedt el. A lapokat több európai uralkodócsalád is megvásárolta, például a német császár, a belga, a bajor, a spanyol és a szász király.

A témával további műalkotásokon is találkozhatunk, egyik legismertebb a Magyar Tudományos Akadémia előcsarnokában látható dombormű. Az 1876-ban kiadott Deák Album illusztrációinak elkészítésére Zichyt kérték fel, a munkát a nyár folyamán elvégezte. Az illusztrációk között szerepelt az a jelenet is, amely Erzsébet királynét Deák ravatalánál ábrázolta. Az eseménynek állít emléket Holló Barnabás domborműve, amelyet 1914-ben lepleztek le a Magyar Tudományos Akadémia előcsarnokában, az esemény helyszínén. A domborművet az 1950-es években lebontották, és az épület félreeső részében tárolták. Innen 1987-ben Gödöllőre mentették és beépítették a Városi Múzeum falába. 1992-ben került vissza eredeti helyére.

Zichy festményéről 1914-ben Rakssányi Dezső készített egy elemi népiskolai szemléltető képet, ami a népiskolai nevelést segítő, szemléltető sorozat része volt. A rajz elkészítéséhez Zichy egy korábbi szénrajz vázlatát használta fel. Az elkészült képen csak a fejét szomorúan lehajtó Erzsébet és a koporsóban nyugvó Deák látszik. A reprezentatív kellékek és allegorikus figurák nem kerültek rá a képre, így jóval bensőségesebb hangulatot áraszt és nincs szükség magyarázatokra a megértéséhez.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár