2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Fabergé-tojások az új szentpétervári múzeumban

2013. november 20. 10:08 MTI

Az orosz iparművészet remekeit, köztük Fabergé-tojásokat bemutató múzeum nyílt kedden az egykori orosz cári fővárosban, Szentpéterváron. A gyűjtemény Viktor Vekszelberg milliárdos tulajdonában van, aki számos, a bolsevik forradalom után külföldre került műremeket vásárolt össze.

A belvárosban, a felújított Suvalov-palotában berendezett új múzeumban Peter Carl Fabergének (1846-1920), a szentpétervári cári udvar ékszerészének kilenc alkotása látható. Vekszelberg a tojásokat 2004-ben vette meg Malcolm Forbes amerikai sajtómágnás (1919-1990) örököseitől. Több Fabergé-tojást a bolsevikok adtak el külföldön, másokat az Oroszországból a forradalom után elmenekülő cári családtagok vittek magukkal külföldre.

"A múzeum megnyitása nagy esemény egész Oroszország számára. Most Szentpéterváron láthatjuk ezt a szép és értékes gyűjteményt" - mondta Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter a megnyitón. A gyűjtemény darabjai között van az a tojás, amelyet az utolsó cár, II. Miklós ajándékozott anyjának, Marija Fjodorovna cárnénak. A húsvéti tojást a cár és a cárevics, Alekszej portréja díszíti. Egy másik ékszertojás, amely egy évvel a cár koronázása után készült, szintén látható a múzeumban, ebben egy a koronázási hintó aranyból készült miniatűr másolata látható.

Fabergé mintegy ötven ékszertojást készített a cári család részére. A hagyomány III. Sándor cárral kezdődött 1885-ben: ő ajándékozta hitvesének, Marija Fjodorovna cárnénak húsvétra az első drágakövekkel gazdagon díszített aranytojást. A tojások belsejében egy-egy meglepetés - ajándék - volt. Szakértők szerint a szentpétervári gyűjtemény az egyik leggazdagabb a világon.

A múzeum összesen mintegy 4000 orosz iparművészeti remeket mutat be, közöttük a Fabergé-tojásokat. Vekszelberg elmondta: az alapítványa munkatársai mintegy tíz éven át aktívan kutattak, vásároltak és szállították Oroszországba a műkincseket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár