2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Eddig ismeretlen Kokoschka-képet mutatnak be Rotterdamban

2013. szeptember 23. 17:05 MTI

Oskar Kokoschka egy nyilvánosan eddig még soha be nem mutatott festménye is látható lesz egy szombaton nyíló rotterdami kiállításon.

A Boijsman Van Beuningen rotterdami művészeti múzeum Oskar Kokoschka - Emberek és állatok című tárlatán összesen 150, múzeumokból és gyűjteményekből származó festményt és grafikát mutatnak be január 19-ig. Kokoschka Magántulajdon című, 1939-ben készült festménye hatvan éven át egy magángyűjtő falát díszítette - közölte a múzeum.

Az osztrák expresszionista festő a képet eredetileg egy holland alapítványnak adta, amely aztán a holland áradások áldozatai javára elárverezte 1953-ban. Hollandiában több mint ötven év után először látható a művész ilyen sok alkotása egy kiállításon.

Kokoschka már 1927-ben Emberek és állatok címmel állította ki festményeit Berlinben, érdekes módon azonban állatos képei máig nem kaptak nagy figyelmet - fejtette ki Beatrice von Bormann, a múzeum kurátora.

Oskar Kokoschka (1886-1980) expresszionista stílusával művészek generációit inspirálta, a modern művészet egyik legnagyobb megújítójaként tartják számon. Visszatérő motívumai voltak az állatok - kifejező ecsetvonásokkal és erőteljes színekkel festett macskákat, oroszlánokat, madarakat és szarvasokat. A Mandrill című, egy óriási majmot ábrázoló festményét éjszakánként a londoni állatkertben festette 1926-ban. Kokoschka a vásznon visszaadta az állat szabadságát: vadként, egy színes Édenkertben ábrázolta.

Kokoschka szinte emberi vonásokkal ruházta fel állatait, emberalakjai pedig gyakran hasonlítottak állatokra: így van ez a most kiállításon szereplő Magántulajdon esetében is. A képen egy macskafejű nő látható, aki féltve őrzi halászzsákmányát, két kifogott halat. A háttérben egy idős, a parton sétáló nő látható.

Ez volt az osztrák festő első képe politikai allegóriái sorában. Kokoschka elmondása szerint ezzel az emberek kapzsiságát, illetve az angoloknak a háborús uszítóval, Adolf Hitlerrel szembeni közömbösségét akarta pellengérre állítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár