2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megátkozta saját fiát a másnapos Noé

2013. június 10. 10:28 MTI

A Holt-tengeri tekercsek tanulmányozásával foglalkozó izraeli kutatók az ősi szöveg egy töredékének új olvasatát fedezték fel. A kutatók által elemzett kézirattöredék egyike azon 30 ezer apró darabnak, amelyek a legkorábbi ismert bibliai szöveget alkotják és amelyeket 1946-ban találtak meg a Holt-tenger melletti Kumrán 4-es barlangjában. A legrégebbi darabkák az időszámításunk előtti 125-ből származnak.

A Google keresőóriással való együttműködésnek hála, tavaly nagy felbontású, bárki által hozzáférhető képeket tettek közzé az interneten ezen tekercsdarabkák mindegyikéről. Hamar kiderült azonban, hogy a képeket készítő kamerák nem csupán segítenek megőrizni az emberiség közös történelmi örökségét, de egyszersmind új, illetve jobb megvilágításba helyeznek olyan betűket, amelyek elhalványultak az idők folyamán, vagy korábban nem voltak láthatók.

"Nagyjából három hónappal ezelőtt, amikor tüzetesebben szemügyre vettem ezt a bizonyos töredéket, észrevettem, hogy sokkal többet is ki tudok olvasni belőle, mint azt korábban gondoltam" - húzta alá Elisa Kimron, a tekercsek tanulmányozásával foglalkozó szakértői gárda tagja, aki két másik kollégájának segítségével fedezte fel az új olvasatot.

A kutatók Mózes I. könyve 9. részének 27. sorát (Terjessze ki Isten Jáfetet, lakozzék Sémnek sátraiban; légyen néki szolgája a Kanaán!) vonták alapos elemzés alá. A most felfedezett betűkből eredő új olvasat szerint Noé egyik fiának, Sémnek, és nem unkájának, Kánaánnak kellett volna örökölnie a földet, ami magyarázatot ad "Kánaán megátkozására". A bibliai szöveg szerint Kám - Kánaán apja, Noé három fiának egyike - meglátta részeg apját meztelenül fetrengeni és ahelyett, hogy letakarta volna, kinevette őt és szólt a testvéreinek. Amikor Noé felébredt, megátkozta fiát és annak leszármazottait.

"Ezzel az új olvasattal megállapíthatjuk, hogy Noé azért átkozhatta meg Kámot, ahogyan Kánaán megszerezte a földet, vagyis olyan módon, ahogy Noé nem akarta, hogy megtörténjen, mivel ő Sémnek szánta azt" - magyarázta Kimron. Az új olvasat a tekercseket magyarázó második könyv publikálásának befagyasztására sarkallja a szakembert, aki szerint még mindig rengeteg tanulmányozni való akad a szövegeken, mivel azokat nem pontosan rendezték el a megtalálásukkor.

"Az 1940-es években még nem rendelkeztek olyan fejlett technológiákkal, mint most, ezért legjobb tudásuk szerint próbálták összerendezni a töredékeket" - mondta a szakember. - Olyan hatalmas kirakós tárul most a szemünk elé, amelynek összeillesztését a Google projektje jelentősen megkönnyíti."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár